Cyperns historia och kultur är välbevarad

 

Ibland kan det vara trevligt att ta en kort paus från stranden för att utforska destinationen lite mer och få minnesvärda kunskaper och erfarenheter om landets varierande kulturskatter, konst och historia. Cypern är en sann kulturskatt som erbjuder på spännande historia och välbevarade föremål och platser från urminnes tider.

Denna soldränkta ö har över 30 olika muséer som man kan besöka och här kommer lite inspiration som kanske hjälper just dig med att hitta museet som tilltalar dig mest att besöka. Vi har valt att lista 4 av de mest besökta muséerna med varierande utbud som finns på Cypern.

 

Arkeologiskaparken Paphos Cypern

Topp 4 museum på Cypern

Cyprus Museum

Cyprus Museum som ligger i huvudstaden Nicosia är ett av de absolut mest imponerande och mest frekvent besökta muséet på Cypern.

På Cyperns största arkeologiska museum får man en sammanfattande bild av öns långa civilisatoriska historia genom att utforska den fantastiska samlingen av förhistoriska föremål från stenåldern och framåt. Genomgripande utgrävningar från öns olika platser har berikat museets samlingar väsentligt och har gett den cypriotiska arkeologin en betydande plats inom internationell arkeologisk forskning.

Här bevaras och uppvisas de mest fascinerande av de cypriotiska kulturskatterna i gestalt av exempelvis skulpturer, keramik, föremål från terrakottaarmén, statyer, myntsamlingar från bronsåldern, järnåldern samt från den grekisk-romerska tiden. Statyn av Afrodite och en samling av guldsmycken och andra lämningar från kungagravarna tillhör de populäraste sevärdheterna på Cyprus Musem.

 

Cyperns national museum Nicosia

Ancient Shipwreck Museum

På detta museum som ligger i Kyrenia på den norra sidan av Cypern hittar man en betagande samling av skeppsvrak och dess last från gamla handelsfartyg som seglade Medelhavet under Alexander den stores tid.

För att skapa denna fantastiska samling med skeppsvrak och tillhörande last har man bärgat dessa fartyg från havets djup runt Cyperns kust. Förutom de imponerande vraken hittar man en mängd välbevarade föremål som en gång fungerat som inventarier på dessa fartyg.

En stor vin samling på över 400 flaskor från Rhodos, träslevar, kannor, kärl, salträtter och andra nödvändigheter som upphittats indikerar på hur stor besättning på dessa fartyg var. Denna utställning ger möjlighet till besökaren att utforska och lära sig mer om dessa sjömän som levde och jobbade på dessa fartyg för över 2000 år sedan.

 

Ancient Shipwreck Museum Cyprus

Oleastro olive park och museum

Det här museet som är beläget i Limassol är ett idealiskt utflyktsmål för hela familjen eftersom förutom olivolja museet finns det även en tillhörande nöjespark, restaurang och butik.

Museet för olivolja som är helt unikt för Cypern uppvisar en utvinningsmetod från det förflutna där man använder kvarnsten och olivpress. Här kan man få kunskap i det forna sättet att utvinna och lagra olivoljan.

Här kan man få massa intressant fakta om olivolja, dess olika användningsområden, redskap och historia. Man ger även besökaren möjlighet att jämföra extraktionsmetoder från de förflutna och den moderna processen där man använder sig av en oljekvarn för att utvinna den ekologiska olivoljan.

Restaurangen erbjuder genuina och hälsosamma rätter som är gjorda efter gamla cypriotiska recept. I butiken kan man köpa en mängd ekologiska och närproducerade produkter gjorda av olivodlingens egen skörd.

För minstingarna finns det en lekpark där det finns möjlighet till att rida på ponnyns, klappa en ståtlig Kamel och träffa parkens andra djur. I samband med parken finns det även en artisthörna för olika föreställningar samt ett café med enbart ekologiska produkter.

 

Oliver Cypern

 

The Steni Museum of Village Life

Det finns en hel del historiska platser och museer i området Paphos och de är rätt så jämna i sin popularitet bland besökare. Vi valde därför att presentera detta museum, som skildrar det lokala livet i området under de senaste århundranden och dessutom är helt gratis att besöka.

Steini museet i Paphos är ett högkvalitativt litet och välskött museum med ett stort utbud av artefakter som beskriver livet i byn från gångna tider. Varje artefakt har en omfattande presentation med engelsk översättning som man kan studera i lugn och ro för att få en större uppfattning om det gångna livet på ön.

Då du besöker museet i Steini är det även ett bra tillfälle att utforska byn med dess mysiga restauranger, caféer och varför inte pricka in den trevliga marknaden som anordnas med jämna mellanrum i byn.

 

Steni Museum Cypern