Cypern är ett verkligt paradis för dykfantaster

 

I havsbottnen kring Cyperns kust hittar man en mängd intressanta fynd som höjer pulsen för dykfantaster. Eftersom vattnen kring ön är kristallklart med fantastisk sikt på upp till 40 meter så utgör denna plats ett paradis för den som älskar dykning. Cyperns skonsamma klimat bidrar även till att ön är en topprankad destination för den som helst spenderar sin semester på havets djup.

Beroende på vilken nivå man har uppnått gällande dykning eller om man kanske är helt på nybörjarnivå så finns det något för alla. Dykinstruktörer som både erbjuder nybörjarkurser samt som även lockar den mest hängivne dykaren med spännande dykdestinationer är många. Det finns även ett stort antal skandinaviska dykinstruktörer på Cypern som kan vara till en fördel om man vill ha möjlighet att kommunicera på sitt eget språk under dykningen eller på nybörjarkursen.

En pulshöjande vrakdykning har kommit till att bli en stor favorit bland dyk entusiasterna som besöker Cypern. Men även Cyperns östkust erbjuder många intressanta dykvatten som exempelvis Cape Greco med dess grottor, rev och rika djurliv under havets yta.

 

Dykning Cypern

 

Cyperns bästa Vrakdykning –  Skeppsvraket MS Zenobia

På tal om skeppsvrak så kan MS Zenobia vara av särskilt intresse för svenska turister då detta fartyg faktiskt byggdes i Sverige. Under sin första resa i juni 1980 så kapsejsade MS Zenobia och hon ligger kvar i närheten av Larnaca.

Den som gillar att dyka kan utforska den del av båten som ligger under ytan eftersom det inte är mer än omkring 40 meter djupt där Zenobia ligger. För den erfarne dykaren kan ett dyk in i själva vraket vara en riktig minnesvärd upplevelse.

Det bör dock påpekas att det kan vara en utmaning att utöva vrakdykning och man bör ha nått en viss kunskapsnivå innan man ger sig in på den här typen av avancerad dykning. Skeppsvraket Zenobia anses vara ett av världens topp 10 bästa vrakdykning enligt The Times.