Stranden Lara är hem till unika havssköldpaddsarter

 

Vid västkusten av Paphos finns den natursköna och skyddade stranden Lara som är känd för dess unika besökare. Det är nämligen på denna strand som havssköldpaddorna lägger sina ägg och under sommarhalvåret så är denna strand helt fredad från badgäster, sol parasoll och surfare.

Det är främst havssköldpaddsarterna Caretta caretta och Chelonia mydas som fortplantar sig och lägger ägg på Lara stranden. Vattnen kring Cypern är även hem till ett flertal andra arter men dessa finner man huvudsakligen på norra sidan av ön.

 

Sköldpaddskådning vid Lara stranden i Paphos

Till detta naturskyddade område kan man åka med såväl båt som med Jeep för sköldpaddskådning. Det är dock viktigt att komma ihåg att under en viss period på året behöver stranden fridlysas helt för att sköldpaddorna skall kunna lägga sina ägg på stranden i utan att bli störda.

Det är dock inte helt ovanligt att man kan få syn på dessa utrotningshotade havssköldpaddor i vattnen kring Lara stranden. Alldeles i närheten av denna strand finns nämligen Blue Lagoon och hit går en av Paphos mest populära båtutflykter så gott som varje dag.

 

En minnesvärd båtutflykt till Blue Lagoon

En båtutflykt till Blue Lagoon kan verkligen skapa ett vackert semesterminne för hela familjen. Den blåa lagunen är känd för sitt turkosblåa och kristallklara vatten och en simtur här är bara ett måste.

Hit går nästan alla båtar som gör utflykter från Paphos hamnen och erbjuder förutom sköldpaddskådning och härliga simturer i lagunen även på en massa underhållning, god mat och dryck och snorkelutrustningar. En dagsutflykt till denna fantastiska plats kan verkligen göra gott åt både kropp och själ och rekommenderas varmt.

 

Akamas Cypern