Bästa dykvatten i världen runt Malaysias kust

 

Dykning i Malaysia är oerhört populärt och detta beror nog på att man hittar några av de högst rankade och bästa dykvatten i världen runt Malaysias kust.

Man kan säga att Malaysia är ett riktigt dykparadis och hit vallfärdar dykentusiaster från världens alla hörn för att få uppleva de spännande dykarvattnen, med all dess unika växt- och djurliv som Malaysias havsbotten har att erbjuda på.

Vad är det då som lockar alla dessa dykare att utforska haven kring Malaysia? Det kristallklara vattnet med dess alldeles utmärka sikt, färggranna fiskstim och korallrev samt spännande skeppsvrak är bara några av komponenter som drar till sig även den mest erfarna dykaren.

 

Sipidan dykvatten

Perfekta dykförhållanden året om

Runt Malaysias kust och fantastiskt vackra tropiska öar är det inte ovanligt att man stöter på olika arter av havssköldpaddor, hajar, valar, sagolika korallrev och atoller samt unika arter av fiskar och andra havsdjur. Det finns en hel del gamla skeppsvrak runt Malaysia som bland annat går så långt tillbaka som till krigstiden. Dessa skeppsvrak utgör en stor attraktion för den vana dykaren.

Förutom att Malaysias dykvatten erbjuder på de mest exotiska och spännande havsbottnen, fyllda av skatter i form av rikt djur- och växtliv så utgör dessa vatten även de perfekta dykförhållandena med tanke på vattentemperatur och sikt. Vattentemperaturen runt Malaysias kuster ligger på allt från 27 grader till upp mot 31 grader och det betyder att man som oftast inte behöver använda den tjockare typen av dykardräkt i dessa vatten.

 

turtle

Vilken tidpunkt på året är det bäst att dyka i Malaysia?

Malaysias väst- och östkust samt Borneo har olika tidpunkter på året då det råder monsunperiod och därför varierar även de bästa tiderna för dykning i dessa områden lite grann.

De bästa månaderna för dykning utanför Sabah och Sarawak i Borneo är april till augusti men runt öarna i Borneo kan man dyka året om. Vill man dock dyka när vattenklarheten är som den absolut bästa så gäller denna tidsperiod.

Den bästa dykperioden för vattnen vid Malackahalvöns västkust är från december till maj och på Malackahalvöns östkust, mars till oktober.

 

Dykning Lankayan Borneo

Vad bör man tänka på om man skall dyka i Malaysia?

Samma regler gäller var man än dyker i världen och så även i Malaysia. Det är viktigt att man väljer dykvatten som motsvarar ens egen dykförmåga och ger man sig ut på djupare vatten och exempelvis vrakdykning som förutsätter att man är en rätt så erfaren dykare. Det är viktigt att man vet sina begränsningar samt att man erhållit ett dykcertifikat som motsvarar den nivån av dykning man väljer att dyka på.

Försiktighet och att följa instruktioner från dykinstruktören är alltid ett måste för en trygg dykupplevelse. Det är även rekommenderat att teckna en dykförsäkring i fall att olyckan skulle vara framme. De flesta dykcenter i Malaysia säljer försäkringar som täcker kostnader för olycksfall som uppstått under dykningar.

Tryckkammare hittar man på 4 olika ställen i Malaysia och dessa hittar man i Sipadan Island, Lumut Naval Base, Labuan Naval Base och Kuantan Naval Base. För övrigt så gäller respekt för havet och dess invånare, för meddykare och instruktörer samt varsamhet på djupets botten.

Det finns ett stort antal fantastiska dykområden runt Malaysias kust och öar och vi har valt att lista upp de 3 bästa dykområden utanför Borneo och Malackahalvön nedan.

 

Tioman korallrev

De bästa dykvatten utanför Borneo

Utanför Pulau Sipadan som ligger i Sulawesihavet vid Borneo anses ha ett av världens bästa dykvatten. Det finns 13 olika dykområden i närheten av ön Sipadan och här kan man uppleva det mest magiska undervattenlivet man kan tänka sig. Kristallklart vatten och fantastisk sikt för såväl dags- som nattdykningar. Förutom färggranna korallrev och fiskstim så kan man få syn på olika arter av havssköldpaddor, hajar och andra exotiska fiskarter. Närmaste stället att övernatta då man vill dyka vid ön Sipadan är den närliggande ön Pulau Mabul.

Pulau Layang Layang som ligger ca 30 mil utanför nordvästra Borneo och Kota Kinabalu består av 13 korallatoller och lika många dykområden. Dessa fantastiska dykvatten erbjuder på vackra korallrev, färggranna fiskstim och även mer sällsynta möten, som hammarhaj, leopardhaj och massiva pilotvalar.

Pulau Lankayan som ligger i närheten av ön Sandakan utanför Borneo ger den fantastiska möjligheten till ett möte med den sällsynta valhajen. Här hittar man även några skeppsvrak från andra världskriget, sagolika korallrev och i övrig ett rikt marinliv. Vill man övernatta i närheten av detta dykarområde så går det bra att bosätta sig på ön, Lankayan.

 

Pulau Lankayan Borneo blacktip shark

De tre bästa dykarområden utanför Malackahalvön

Vattnen kring den sagolikt vackra ön Pulau Redang med dess oerhört fagra korallrev anses vara en av världens bästa dykplatser. Redang klassas även till en av Malaysias vackraste öar och till denna paradisö åker såväl dykfantaster som icke-dykare för att njuta öns skönhet. Det finns 9 olika dykområden i närheten av ön och det går även alldeles utmärkt att bo på något av Redangs fina hotell.

Pulau Tioman är en annan lite större ö än Redang som ligger på Malackahalvöns östra sida och som också är ett riktigt dykparadis. Runt ön Tioman finns det 12 olika dykområden som är idealiska för dykentusiaster. Förutom ett rikt marinliv och vackra korallöar så finns det även en hel del skeppsvrak att utforska. Det finns gott om hotell på ön Tioman för övernattning samt att ön har även en alldeles egen liten flygplats.

Pulau Perhentian är en av Malaysias absolut vackraste öar och erbjuder på 10 fantastiska dykområden. Det finns en marinpark precis intill ön där man även hittar två närliggande öar, Pulau Perhentian Kecil och Pulau Perhentian Besar. Här har man stora chanser att få ett möte med en grön havssköldpadda och i området vid Long Beach är även ett perfekt ställe att prova på nattdykning. Perhentian har ett brett utbud av fina hotell och enklare boende för den som vill övernatta på ön.

 

Staghorn coral

Malaysia
24°
växlande molnighet
fuktighet 94%
vind 1m/s N
H 23 • L 21