Bra att veta inför resan till Malaysia

Alltid då man reser till ett land man inte har besökt tidigare är det klokt att kolla upp viktig och nyttig information om olika angelägenheter som är bra att veta då man befinner sig på destinationen. I denna guide har vi samlat ihop viktig och bra information om allt du behöver veta inför Malaysiaresan.

Behöver man ansöka om visum då man åker till Malaysia?

Som svensk medborgare behöver man inte ansöka om visum till Malaysia innan resan. Då man åker som turist till Malaysia räcker det med att ha ditt svenska pass som är giltigt längre än 6 månader vid tillfället för hemresan. Med det svenska passet kan du då vistas i Malaysia i 90 dagar utan visum.

Vill man vistas längre än 90 dagar i Malaysia är man tvungen att ansöka om uppehållstillstånd på plats i Malaysia. Detta kan dock vara en rätt så svår process och oftast krävs en legitim orsak till att man vill förlänga sitt uppehåll i landet på det här viset. Villa man stanna i landet bara lite längre än 90 dagar så rekommenderas att man åker ut från landet, exempelvis till Singapore eller till grannlandet Thailand för att få ytterligare 90 dagars vistelse i Malaysia.

Vad är det för tidsskillnad mellan Malaysia och Sverige?

Tidsskillnaden mellan Sverige och Malaysia är +6 timmar(sommartid) +7 timmar (vintertid) och tidzonen för Malaysia är UTC+08.00.

Vad är det för Nödnummer i Malaysia?

Det officiella nödnumret i Malaysia är 999 och det är gratis att ringa till detta nummer i hela landet. Nödnumret 999 används för ambulans, polis och brand i Malaysia.

Elektricitet och eluttag i Malaysia

I Malaysia använder man elektricitet med 240 V spänning och 50 Hz frekvens. Eluttagen man använder sig av i Malaysia är en så kallad brittisk trestickskontakt (stickkontakt G). Behövs adapter i Malaysia? Svaret är ja eftersom vi i Sverige använder en tvåstickskontakt. Reser du runt mycket i världen så kan det vara smart att köpa en multiadapter som går att använda i alla länder samt det kan även vara bra att ta med sig en skarvsladd med flera uttag för att kunna använda olika teknikprylar samtidigt utan att behöva ha många adapters.

Bör man Vaccinera sig innan resan till Malaysia?

Då man åker till Malaysia så rekommenderas att man vaccinerar sig och det är viktigt att man har grundskyddet i sin ordning innan resan. Vilka vaccinationer som rekommenderas inför resan till Malaysia varierar en aning beroende på vilka områden i landet som skall besökas under resan.

Vaccinrekommendationer för vistelse i stadsmiljö

Grundskydd mot Polio, stelkramp, difteri samt för barn som inte tidigare har blivit vaccinerade mot påssjuka, mässling och röda hund bör vaccinera sig mot dessa. Skydd mot hepatit A krävs samt att vaccinera sig mot Hepatit B rekommenderas även om vistelsen i landet är långvarig. Det kan även vara bra att ta koleravaccinet Dukoral innan resan till Malaysia.

Vaccinrekommendationer för längre vistelse i landet samt för vistelse utanför stadsområden och Borneo

Vistas man en längre tid i Malaysia och åker till områden utanför större städer samt turistområden så är det bra att förutom grundskyddet och Hepatit A & B även vaccinera sig mot tyfoid, japansk encefalit, tuberkulos samt rabies. Åker man till Borneo så rekommenderas även malariaprofylax, då speciellt om man har planerat att vistas utanför storstäder men oavsett så kan det vara tryggt att skydda sig mot malaria i hela Borneo.

För övrigt så är det viktigt att man skyddar sig från mygg så gott det går under vistelsen i hela Malaysia. Myggor sprider sjukdomar som denguefeber, malaria, japansk encefalit och chikungunya. Använd myggspray, myggnät och långärmade skjortor och långbyxor då du vistas i områden med mycket mygg!

Valuta & Prisnivå

Den valuta som används i Malaysia är Ringgit (Ringgit Malaysia -RM). Valutan infördes 1967 och ersatte då den tidigare Malaya och British Borneo dollarn. Valutan kallas även malaysisk dollar och har valutakoden MYR. 1 Ringgit är lika med 100 cen. De senaste åren har kursen för Malaysiska Ringgit legat omkring 2 kronor.Andra valutor som accepteras på vissa ställen i Malaysia är US dollar och i vissa fall även Euro. Det finns en mängd växlingskontor i Malaysia där man kan växla till den lokala valutan ringgit. De större hotellen brukar även erbjuda växlingstjänst samt de olika bankerna i Malaysia.

Vill man använda betal- och kreditkort går även detta bra med de största internationella bankkorten som Visa, Amex, Mastercard och ibland även Diners. Väljer du att betala med kreditkort var då uppmärksam och håll ständig uppsikt på kortet under betalningen. Det är tryggt att betala med bankkort i de större och kända butikskedjorna. I de större städerna och på de flesta turistorterna finns det gott om bankomater som har öppet 24 timmar om dygnet.

Hur kommer man åt kontanter i Malaysia?

Det bästa betalningsmedlet i Malaysia är i form av kontanter och det rekommenderas att alltid ha tillgång till kontanter i den lokala valutan var man än befinner sig i landet.

I de större städerna och på de flesta turistorterna finns det gott om bankomater som har öppet 24 timmar om dygnet. Som tidigare redan nämndes så kan du även växla till dig kontanter i den lokala valutan på växlingskontor, hotell och banker. Den bästa växlingskursen får man dock i allmänhet om man gör kontantuttag i en bankomat. Bra att veta är det finns oftast en begränsning över hur mycket kontanter man kan ta ut per dag samt att det tillkommer en uttagsavgift för varje uttag beroende på vilken bank du använder dig av.

Ett tips är att om du skall åka iväg till någon liten ö i Malaysia så är det klokt att ta med kontanter som räcker för hela vistelsen eftersom alla öar inte har tillgång till varken bankomat eller bankkortbetalning.

Hur mycket pengar behöver man för Malaysiaresan?

Prisnivån i Malaysia är betydligt lägre än i Sverige och här kan man leva och bo riktigt billigt. Så länge som man inte bokar in sig på de lyxigaste hotellen samt äter på de finaste restaurangerna varje dag så kan man få en oerhört prisvärd resa. Traditionella malaysiska maträtter kan man få för så lite som bara en tio svenska kronor vid ”streetfood” ställen men prisnivåerna för restauranger varierar mycket beroende på vilken typ av restaurang det är och vilken typ av maträtter som serveras.

Internationell mat är som oftast bra mycket dyrare än de inhemska maträtterna. Eftersom priserna varierar så mycket beroende på vad man är ute efter och vilken typ av resa man har tänkt sig så är det svårt att sätta en prislapp på vad resan i sin helhet kommer att kosta men i Malaysia går det att semestra riktigt billigt om man väljer att gå inför de mest prisvärda alternativen gällande boende och uppehälle.

Mat & Restaurang

Allt du behöver veta om restaurangbesök i Malaysia

Malaysia är ett riktigt paradis för den som älskar mat och gillar att prova på nya maträtter. I storstäder som Kuala Lumpur hittar man restauranger och mat från alla världsdelar och här finns verkligen något för alla smaker och preferenser. Det malaysiska köket är en blandning av olika asiatiska kök som thailändskt, indonesiskt, kinesiskt, indiskt samt även med vissa inslag av det brittiska köket.

Restauranger som serverar de mer traditionella malaysiska maträtterna är i allmänhet väldigt prisvärda. Alkoholhaltiga drycker som vin och starksprit är som oftast dyrare än i Sverige. Delvis för att Malaysia inte har några egna vingårdar och importerar därför allt vin men också på grund av att vissa religioner i landet förbjuder alkoholhaltiga drycker. Öl är dock relativt billigt i Malaysia eftersom det finns lokala bryggerier.

Det är absolut inget problem att hitta internationella restauranger i Malaysia som serverar västerländska rätter som pasta, pizza, hamburgare med mera men dessa restauranger är i allmänhet lite dyrare än de traditionella restaurangerna.

Hanteringen av råvaror och tillagning av maten i Malaysia har hög standard och det är för det mesta tryggt att äta i Malaysia utan att bli magsjuk. Viss varsamhet och sunt förnuft är givetvis en klar fördel att ha då det kommer till att äta och dricka i landet.

I Malaysia hittar du alltid någon restaurang som har öppet oavsett vilken tid på dygnet det är. Det finns många restauranger i exempelvis Kuala Lumpur som har öppet dygnet runt. Som oftast så behövs ingen bordsbokning såvida det inte är någon riktigt populär och känd restaurang det är frågan om. I Malaysia äter man middag rätt så sent på kvällen som i de flesta andra varma länder.

Det som skiljer sig mycket gällande restauranger i Malaysia är att här finns det sällan möjlighet att beställa specialkost som exempelvis laktosfri och glutenfri mat i den bemärkelsen som man kan göra i Sverige. I vissa affärer med lite bredare sortiment kan man hitta Soja-, havre- och mandelmjölk och glutenfria produkter. Man använder sällan kniv och gaffel då man äter på en traditionell malaysisk restaurang. I Malaysia använder man gaffel och sked som bestick, alternativt ätpinnar eller på vissa restauranger är det sedvanligt att man äter med händerna. Viktigt att komma ihåg om man väljer att äta med handen är att alltid använda högra handen, aldrig vänstra!

Skall man dricksa i Malaysia?

Malaysia har ingen drickskultur då det kommer till restauranger. Det går bra att lämna några mynt om man vill men en större summa anses nästan vara mer som en förolämpning mot serveringspersonalen. Däremot vill man lämna dricks hos frisören, på skönhetssalongen, till hotellpersonalen eller taxichauffören så tas det tacksam emot.

Mångsidig matkultur i Malaysia

Malaysia har troligtvis en av de mest mångsidiga matkulturerna i världen. Det malaysiska köket har influenser från en mängd olika länder och denna fantastiska fusion av de olika köken ger en spännande resa för smaklökarna. Det malaysiska köket använder sig av en mängd olika kryddor där olika typer av chilifrukter är en betydande komponent. Den malaysiska maten är smakrik och som oftast även rätt så stark. Om man är känslig för stark mat så är det viktigt att tala om det för att få en mildare variant av maträtten.

Eftersom den Malaysiska befolkningen består av människor med olikt ursprung och religion så har det även influerat matkulturen i Malaysia. Befolkningen i Malaysia är en blandning av indier, kineser, filipiner, thailändare och indoneser och alla dessa land är presenterade i den malaysiska matkulturen. Eftersom Malaysia har varit en brittisk koloni så finns det även spår av den brittiska matkulturen i den malaysiska. Olika religioner har även haft ett visst inflytande på matkulturen i Malaysia. Det är exempelvis svårt att få tag på griskött i de flesta restaurangerna.

Malaysia är ett mångkulturellt land och det förekommer i allt större grad att människor från hela världen flyttar hit och i dagsläget hittar man maträtter från alla världens hörn speciellt i Kuala Lumpur.

Kan man dricka kranvatten i Malaysia?

I storstäder samt i områden på den västra sidan av Malackahalvön går det bra att dricka kranvattnet men det är inte det bästa i smaken samt det kan vara bra att för säkerhetsskull koka vattnet eller använda reningsfilter innan man dricker kranvattnet. För godare vatten med bättre kvalitét rekommenderas flaskvatten. I Borneo rekommenderas att inte dricka kranvattnet. Det kan även vara bra att inte använda is i drycken på dessa ställen eftersom det är vanligt att man gör is av kranvatten.

Sjukvård & Apotek

Information om läkare och apotek i Malaysia

Inför resan till Malaysia bör man se till att man tecknar en bra reseförsäkring som omfattar sjukvård i landet om olyckan skulle vara framme. Med en bra reseförsäkring kommer man alltid långt och undviker att bli ruinerad på sjukhusräkningar. I Malaysia finns det två typer av hälso- och sjukvård vilket en av dem är den allmänna sjukvården och den andra den privata sjukvårdssektorn.

Som turist i Malaysia rekommenderas att uppsöka läkare på de privata sjukhusen. Hälso- och sjukvården varierar en aning beroende på vilket område i Malaysia man befinner sig i. I storstäder som Kuala Lumpur finns det ett stort utbud av privata sjukvårdskliniker med läkare som är specialiserade inom olika områden. Så gott som alla läkare i Kuala Lumpur pratar engelska.

Ute på landsbygden eller mindre bebodda områden kan det råda ett mer begränsat utbud av sjukhus och läkare. Den allmänna sjukvården är främst tillägnad för lokalbefolkningen men behöver man uppsöka läkare i ett område i Malaysia som inte har tillgång till privatsjukvård så går det bra att besöka ett offentligt sjukhus.

På vissa större turistorter finns det möjlighet att fråga efter läkare i hotellreceptionen och de kan sedan ringa efter läkare. Ett exempel är ön Langkawi som har ett stort internationellt sjukhus med dygnet runt läkarjour.

Hur mycket kostar det att besöka läkare i Malaysia?

Kostnaderna för läkarbesök i Malaysia varierar givetvis som i alla andra länder beroende på om det gäller privat- eller allmänsjukvård samt även på åtgärder som utförs samt hur höga läkemedelskostnaderna blir. En riktlinje för priser för att uppsöka läkare är 30-130 malaysiska ringgit (ca.60-250 kronor) hos allmänläkare samt 60-240 ringgit (ca.115-470 kronor)hos en specialistläkare.

Som turist är det bra att vara lite på sin vakt då man besöker privatvården i Malaysia eftersom det är rätt så vanligt att man gör onödiga undersökningar samt skriver ut recept på onödigt dyra läkemedel för att trigga upp sjukvårdskostnaderna. Kom ihåg att spara alla kvitton och intyg för att senare kunna få ut ersättning från ditt försäkringsbolag.

Apotek i Malaysia

Det finns gott om apotek i Malaysia som har öppet från tidig morgon till sen kväll. Ett flertal läkemedel som är receptbelagda i Sverige kan man få receptfritt i Malaysia. Vill man inte i första hand uppsöka läkare så kan det vara värt att gå till ett apotek och beskriva symptomen till apotekaren och få hjälp den vägen.

De flesta apotek i Malaysia säljer även en mängd andra produkter än läkemedel i sina lokaler och för den som inte känner till detta kan det vara bra att veta att läkemedelsdisken som oftast är stationerad längst bak i lokalen. En av Malaysias största apotekskedjor är Guardian som man hittar nästan i varje hörn i Kuala Lumpur. Så gott som alla sjukhus har även sitt egna apotek och det går bra att köpa medicinerna i samband med läkarbesöket.

Säkerhet

Kriminalitet

I allmänhet är det rätt så tryggt att resa och vistas i Malaysia men viss vaksamhet krävs dock. Det gäller att hålla ordentlig koll på sina värdesaker eftersom det förekommer stölder av pengar, kreditkort, pass och andra värdesaker i Malaysia. Då man befinner sig på Kuala Lumpurs internationella flygplats gäller det att hålla extra bra uppsikt på bagage och värdesaken eftersom här är stöldrisken relativt stor.

Eftersom väskryckningar från motorcykel kan förekomma kan det vara bra att alltid hålla värdesaker någon annanstans än i handväskan eller att hålla handväskan nära kroppen. Det förekommer även inbrott i hotellrum så det rekommenderas att inte lämna fram värdesaker i rummet och att alltid ha allt av värde inlåst i rummets safe deposit box eller att lämna värdesakerna i receptionen för förvarning då man inte vistas på hotellrummet.

Det bästa betalsättet i Malaysia är att använda kontanter men vill man betala med kreditkort så det bra att vara uppmärksam och aldrig lämna kortet utan uppsikt. Det är bra att även kontrollera med din bank att inga obefogade uttags har gjorts.

Det är även bra att vara försiktig och inte acceptera dryck från främlingar eller lämna din drink obevakad eftersom det kan finnas risk för att man blir drogad. Acceptera inte heller inbjudan till att besöka någons hem du inte känner.

Malaysia hör till ett av de länder som har dödstraff för narkotikabrott och därför är det viktigt att aldrig lämna ditt bagage obevakat. Packa alltid din väska själv för att undvika att någon packar ner droger i din väska. Bär heller aldrig någon annans väska genom tullen.

I övrigt så skall man vara medveten att säkerhetstänkandet i trafiken i Malaysia är väldigt låg. Man kör rätt så vårdslöst i Malaysia och måste man inte köra bil i landet speciellt i de stora städerna så avråds det. Vill man ta sig runt i Malaysia utan att behöva ge sig in i trafiken på de hårt belastade vägarna så rekommenderas tåg. Det är även tryggare att ta buss eller åka en större limotaxi (oftast blå taxi) som är den lite dyrare varianten av taxi men som i allmänhet kör med lite större vaksamhet i trafiken.

Vissa oroligheter och kidnappningar har förekommit i Malaysia i vissa områden av landet så det kan vara bra att kolla upp den specifika regionen man skall åka till inför resan för att säkra sig om att det inte förekommer några särskilda restriktioner för just det området du skall resa till. Speciellt om du skall resa till Sabah i Borneo så kan det vara bra med lite extra information om vad som gäller för tillfället.

Är det tryggt att bada i havet i Malaysia?

Eftersom Malaysia är ett land med väldigt rikt djur- och växtliv så finns det även en viss risk att man stöter på någon giftig eller någon djurart som anses vara farlig i havet. Med detta sagt så är det ändå relativt säkert att bada i havet i Malaysia så länge som man är uppmärksam. Det är smart att alltid ta reda på badförhållanden som råder för säsongen eller den specifika orten av exempelvis researrangören, hotellpersonalen eller lokalbefolkningen. Den informationen som är bra att ta reda på är om det är vanligt med undervattensströmmar i området samt om det förekommer någon farlig manet art i vattnen där du planerat att bada.

Finns det giftiga insekter och djur i Malaysia?

Svaret är ja, som tidigare redan nämnts så är Malaysia ett land som har ett oerhört rikt djur- och växtliv och därmed finns här även giftiga insekter samt djur som anses vara farliga för oss människor. Det är dock ovanligt att man stöter på dessa i de större städerna samt på de större turistorterna men det krävs en viss uppmärksamhet då man rör sig i regnskogsområden etc.Viktigt då man rör sig i regnskogsområden är att ha långbyxor och ordentliga skor på fötterna. Använd alltid myggspray då du befinner dig i områden där det finns mycket mygg!

WIFI & Mobil

Internetuppkopplingen i Malaysia är för det mesta rätt så bra men kanske inte riktigt lika snabb som vi är vana vid i Sverige. Det finns tillgång till WIFI på de flesta hotellen i Malaysia och då rätt så ofta helt kostnadsfritt åtminstone i de allmänna utrymmena. Det är inte helt ovanligt dock att man ibland är tvungen att betala lite extra för WIFI på rummet. Vissa hotell har fortfarande inte trådlöst internet så en nätvekssladd kan vara bra att ha med sig. På de flesta restaurangerna och caféerna har du i allmänhet tillgång till kosnadsfritt WIFI. Det finns även ett rätt så stort utbud av internetcaféer i storstadsområden samt på turistorter. Då det gäller mobilen så kan det vara smart att stänga av datatrafiken eftersom det i vissa fall kan bli kostsamt att använda.

De flesta mobilabonnemangen fungerar i Malaysia men även här gäller det att hålla koll på prislistan för samtal utanför Europa så att kostnaderna inte flyger iväg. Bra att veta är att det även kostar att ta emot samtal.

Stannar man en längre tid i Malaysia så kan det vara värt att skaffa ett tillfälligt kontantkort som man får riktigt billigt i de flesta shoppingcentren. Det enda som behövs för att skaffa ett kontantkort i Malaysia är att visa upp passet. Du kan även köpa ett kontantkort som inkluderar datatrafik för en liten peng.

Malaysias landsnummer/riktnummer är +60. För billigaste samtal då man är i Malaysia är att använda sig av Skype då man ringer.

Språk & Traditioner

Vilka språk pratar man i Malaysia?

Malaysias officiella nationalspråk är bahasa malaysia och används av ungefär hälften av Malaysias befolkning. Eftersom Malaysia har varit en brittisk koloni tidigare så är det även en stor procent av befolkningen som pratar engelska. I storstadsområden och på turistorter brukar man i allmänhet klara sig bra att kommunicera på engelska. De olika etniska grupperna i Malaysia använder sig för det mesta av sitt egna språk. I Borneo pratar man 30 olika språk där de mest använda språken är iban och kadazan.

Med familjen i centrum

I Malaysia är familj- och släktband väldigt viktiga och man spenderar största delen av sin fritid tillsammans med familjen. I allmänhet är familjerna stora och man firar oftast högtider tillsammans med familjen och släktingar, även avlägsna släktingar och ingift släkt samlas för dessa tillställningar. Matkulturen är stark i Malaysia och traditionerna är många och då man träffas så äter man normaltsätt nonstop. Traditionerna varierar en hel del beroende på vilket ursprung man har men det som är gemensamt för alla de olika etniska grupperna i Malaysia är att familjen alltid står i centrum. Familjemedlemmar i mellan råder en stark sammanhållning, lojalitet samt respekt för de äldre och man hjälper alltid sina familjemedlemmar om det behövs.

Vett och etikett samt Religiösa traditioner

Traditioner och regler för vett och etikett varierar för varje etnisk grupp och styrs även av till vilken religion man tillhör.

Några råd om du blir hembjuden till någons hem i Malaysia är att du alltid skall komma ihåg att ta av dig skorna utanför ytterdörren. Man tar aldrig in skorna i någons hem i Malaysia. Det finns olika regler för hur och i vilken ordning man hälsar på folk i Malaysia men malaysierna är oftast medvetna om vårt västerländska sätt att hälsa genom att skaka hand så om du är osäker hälsa på det sättet du är van vid eller känn av vilket som är passande i varje enskild situation.

Malaysierna hälsar oftast med en omfamning och puss på kinderna och då det gäller en större grupp så finns även en viss rangordning man följer vem man hälsar på först. Män och kvinnor i Malaysia skakar sällan hand med varandra men i vissa fall är det okej för samma kön att skaka hand med varandra. Som utlänning skall man helst inte sträcka fram handen mot en malaysisk kvinna om hon inte gör det först.

Då man blir hembjuden till någons hus i Malaysia så är det kutym att man har med sig en present. Även här finns det en mängd regler för de olika etniska grupperna om vad som är okej och vad man absolut inte kan ge som present.

Den presenten som är okej att ta med sig till alla dessa grupper och som man kan känna sig trygg med är olika typer av bakverk, sötsaker, choklad, frukt eller blommor. Bra att kolla upp om man vill ge blommor är att kolla upp vilken typ av blommor man använder för begravningar för den specifika etniska gruppen så att det inte blir fel. Ge inte heller blommor till en kines eftersom kineser ger blommor enbart till sjuka eller till begravning. I allmänhet så är det ingen bra idé att ge alkohol till någon av dessa grupper.

Räck alltid fram gåvan med höger hand som anses vara den rena handen, denna regel gäller även då du räcker fram pengar då du betalar.

En annan viktig sak då man umgås med vilken etnisk grupp som helst i Malaysia är att inte få någon att ”tappa ansiktet”. Det handlar alltså om att inte få någon att tappa sin heder, stolthet, karaktär eller goda rykte. Man bör därför aldrig ifrågasätta någons auktoritet eller kritisera någon öppet, man bör inte heller neka någons önskan eller förfrågan eller inte hålla sitt löfte. Man bör heller inte ifrågasätta någons åsikter öppet och om man mot förmodan är tvungen att säga nej bör man visa det med kroppsspråk och inte verbalt.

Malaysia är huvudsakligen ett muslimskt land men här utövas även religioner som hinduism, buddism och kristendom. Som turist i landet är det hedersamt att respektera de olika religionerna och följa vissa regler som exempelvis att tänka på hur man klär sig för att inte provocera lokalbefolkningen. I Kuala Lumpur samt de på de större turistområden är det i allmänhet helt okej att klä sig som hemma i Sverige men åker man till exempel till den mer konservativa muslimska östkusten av Malaysia så skall man helst undvika att vara allt för lättklädd. Samma regel gäller även då man besöker tempel då bör shorts och linne undvikas. Dölj armar och ben och ta av dig skorna då du besöker ett tempel i Malaysia.