Valuta

Valuta och prisnivå på Cypern

Valutan som används på Cypern är euro sedan år 2008. Den tidigare valutan på Cypern var det cypriotiska pundet. Det går bra att växla pengar på hotellen, växlingskontor och banker. Den bästa kursen brukar man dock i allmänhet få om man helt enkelt gör uttag i bankomater som det finns gott om runt på ön.

Officiellt sett så är Cyperns valuta Euro men man kan även använda den gamla valutan CYP (Cyprus Pounds), och på norra Cypern i den så kallade Turkiska Republiken så använder man sig av turkiska lira. Som turist så kan man dock räkna med att klara sig med vanliga kreditkort, och valutor som Euro, USD och UK Pound tas emot på de flesta ställen.

På större turistorter kan man till och med finna växlingskontor som klarar av SEK men det här är inget att bygga på så se till att ha en gångbar valuta eller kreditkort inför semestern på Cypern.

Hur kommer man åt kontanter på Cypern?

Cypern är ett modernt land på så vis att det finns gott om banktjänster. Man kan alltid besöka en traditionell bank för att växla pengar och det finns givetvis tillgång till privata tjänster som Western Union om man behöver få en snabb pengaöverföring.

Med kreditkort så kan man med enkelhet komma åt kontanter via vanliga bankomater som finns i alla städer och turistområden. Den som reser ut på landsbygden ska dock se till att ha lokal valuta med sig.

Euro bör fungera då Cypern har denna valuta som officiell valuta sedan 2008, men det kan också vara klokt att växla in till CYP. Se till att du är medveten om nuvarande kurs för den valuta som du växlar mot, detta särskilt om du tänker använda dig av ett privat växlingskontor för att få tag i kontanter.

Cyperns prisnivå ligger en aning högre än i övriga länder kring medelhavet. Man kan säga att prisnivån ligger generellt sätt ganska nära den svenska. Visserligen så är vissa produkter en aning billigare än i Sverige men många produkter är även en aningen dyrare som exempelvis mejeriprodukter och kaffe. I allmänhet är det ändå en aning billigare med shopping, restaurangbesök och nöjen på Cypern än i Sverige.

Hur mycket pengar behöver man för Cypernresan?

För svenskar så kan man se att livet på Cypern kan bli riktigt billigt. Det hela beror lite på vad du är ute efter. Om man vill äta svensk mat, Kalles kaviar och knäckebröd, så kommer detta att kosta lite mer än om man håller sig till de lokala mattraditionerna.

Handla mat i de större matbutikerna för att få de bästa priserna. En hamburgare på MC Donalds ska gå på omkring 1 euro och man kan äta riktigt billigt om man går till lokala restauranger som inte är så turistorienterade.

Det är billigt med kött, sprit och tobak i jämförelse med de priser som vi är vana vid från Sverige, däremot så kan man se att Cypern generellt har lite högre priser än vad som är normen i Mellanöstern och andra medelhavsländer.

En bra riktlinje för hur mycket pengar man behöver på Cypern per dag för att ändå ha möjlighet att äta och dricka gott och fortfarande ha lite pengar över för nöjen är runt 50 euro per dag per person. Familjer som inte har bokat All Inclusive hotell brukar en dagsbudget på ca 100 euro vara rimligt.

Mat & Restaurang

Allt du behöver veta om Restaurangbesök på Cypern

Som redan nämndes så är det en aning billigare med restaurangbesök på Cypern, speciellt alkoholhaltiga drycker är mycket billigare. Det är ovanligt att man blir drabbad av obehagligheter som turistdiarré på Cypern eftersom det gäller noggranna kontroller för hantering av mat och råvaror här.

Det som skiljer sig mycket gällande restauranger på Cypern är att här finns det sällan möjlighet att beställa specialkost som exempelvis laktosfri och glutenfri mat i den bemärkelsen som man kan göra i Sverige. I vissa affärer med lite bredare sortiment kan man hitta Soja-, havre- och mandelmjölk.

Bordsbeställning är oftast inget måste men för att vara på den säkra sidan, speciellt om ni är ett större sällskap kan det vara bra att boka bord. Restaurangerna är som livligast mellan 8 och 10 på kvällen, eftersom middagstiden vid Medelhavet är mycket senare än vad vi är vana med i Sverige.

Skall man ge dricks på Cypern? Svaret är ja, dricks är mycket välkommet på restaurangerna och en riktlinje för hur mycket man skall lämna är ca 10 procent av notan eller mer om man är riktigt nöjd med servicen.

Mångsidig matkultur på Cypern

På Cypern äter man så som man gör mest runt om Medelhavet och här finns det många lokala råvaror som gör att din upplevelse av det cypriotiska köket blir spännande och uppfriskande. Mycket av det som erbjuds på Cyperns restauranger känns igen av mat medvetna svenskar men det är klart att allting smakar så mycket bättre då man får maten tillredd av inhemska experter som använder sig av lokala ingredienser.

Något för alla

En viktig anledning till att Cypern passar som resmål för de allra flesta är att matkulturen kan erbjuda en så fin variation och bredd. På turistorter så är det självklart att man finner maten som man är van vid och det gör att barn sitter snällt med sina makaroner medan Mamma och Pappa kan utmana smaklökarna med lokala delikatesser som Moussaka, Stifado och Afelia. Moussaka är ju lasagnen med äggplanta och Stifado och Afelia är båda köttgrytor med spännande kryddning.

Cyperns stolthet – Halloumi

Även om man kan se att matkulturen på Cypern är influerad av maträtter från Turkiet och Grekland så finns det en lokal stolthet, nämligen Halloumi osten. Det här är en ost som påminner lite om franska ostar som Camembert men man steker den. Halloumi tillverkas av fårmjölk och den serveras gärna som en förrätt eller som lunch på en smörgås. Har man väl kommit igång med Halloumi på Cypern så kommer denna vana att fortsätta hemma i Sverige…

Traditionella medelhavsrätter

På Cypern äter man förstås sallader med fetaost, olivolja, sesampasta, tzatzikiröra och annat som är standard rätter i Medelhavets olika länder. Mycket av det som serveras växer naturligt på ön och även animaliska rätter som köttbullarna Keftedes och lammgrytan Kleftiko baseras på lokala ingredienser vilket ger en fräsch smak.

Vill man ha snabbmat så ska man satsa på Souvlaki som är grillat fläskkött som serveras i pitabröd tillsammans med en god sallad.

Cypern är ju en ö så det är klart att man även får en hel del mat från havet i form av fisk och skaldjur. Passa på att beställa svärdfisk eller varför inte testa bläckfisk när du äntligen har kommit fram till Cypern? För att du ska få den allra bästa maten så ska du alltid be om råd från lokalbor som vet var den tillagas.

Matkulturen är också påverkad av de olika folkslag som har bebott och som bebor ön. Om man ska tala om en nationalrätt så får man nämna halloumi-osten som faktiskt kommer från Cypern. Det finns gott om frukt och grönsaker lokalt och restaurangerna erbjuder gärna rätter med fokus på havets läckerheter. Cypern har även starka influenser av mellanöstern i sitt kök och restaurangerna har ofta ståtliga Meze-middagar att erbjuda.

Kan man dricka kranvatten på Cypern?

På Cypern är det tyvärr flaskvatten som gäller eftersom vattnet från kranen är odrickbart. Kranvattnet är inte farligt, det har bara inte den bästa smaken, så det går bra att använda kranvatten för exempelvis matlagning och tandborstning men i övrigt är det bäst att köpa vatten på flaska.

Sjukvård

Läkare och Apotek på Cypern

Tråkigt nog så är man ibland tvungen att uppsöka läkare även under semestern. Det som är bra är att Cypern tillhör EU och det innebär att du kan uppsöka läkare och få behandling utan att det kommer att kosta en förmögenhet.

De flesta läkaren på Cypern kan prata engelska och det finns även kliniker på några av de större semesterorterna med personal som kan prata svenska. Det finns både kommunala och privata kliniker på ön. På privatklinikerna kan man få hjälp av speciallärare och där finns även tillgång till laboratorier och röntgen.

Det finns många apotek på ön och öppettiderna för dessa är vanligtvis 8.00- 13.00 och 16.00- 19.00. Apotek som finns på de större turistorterna håller även öppet hela dagen under högsäsongen. Behöver du bara vanliga värktabletter så går det bra att köpa dem i vanliga supermarkets och kiosker. De flesta läkemedel kan man få receptfritt men vissa starkare preparat kräver recept utskrivet av läkare.

Säkerhet

Var försiktig i den starka solen!

På Cypern är solen väldigt stark och speciellt under högsommaren finns det stor risk att bränna sig riktigt rejält! Det är viktigt att komma ihåg att smörja in sig ordentligt med hög solskyddsfaktor innan man går ut i den gassande solen. Under sommarmånaderna är det bäst att hålla sig i skuggan under de varmaste timmarna på dagen som är mellan 12 och 16. Kom även ihåg att skydda huvudet från de starka solstrålarna och drick mycket vatten!

Är det tryggt att bada i havet på Cypern?

Självklart är det både tryggt och gudomligt att bada i det turkosa havet runt om den fantastiska ö och vad vore väl en semester här utan ett dopp i de blå!

Man bör dock tänka på att det är viktigt att vara uppmärksam och respektera badförbud som flaggor och skyltar anvisar samt vara alert för skyltar som varnar för starka undervattensströmmar. Då det blåser mycket skall man vara extra försiktig med att bada i havet och då speciellt på platser där det är strömt.

Man skall även vara medveten om att det finns maneter och sjöborrar i havet och vid klippor runt om på Cypern. Det finns hajar men de som finns är inte farliga.

För övrigt gäller det att använda sig av sunt förnuft som att vara aktsam då man går på hala klippor och båtdäck, skydda sig från den starka solen och skydda ögonen från det salta havsvattnet. Bada inte ensam, under påverkan av alkohol och håll dig nära stranden så är det ingen fara som helst.

Finns det giftiga insekter och djur på Cypern?

Det finns bara ett fåtal giftiga insekter och djur på Cypern. Till dessa hör ett litet antal giftiga spindlar, sjöborrar och några få ormarter. Dessa förekommer dock näst till aldrig vid turistområdena. För att förstå hur ovanligt dessa är så kan du tröstas med att det inte finns dokumenterat om en enda person som blivit biten av en giftspindel och avlidit på Cypern. Det är även ovanligt med giftiga maneter men de förekommer men det finns oftast varningsskyltar vid dessa områden.

De insekter som finns på Cypern är för det mesta inte farliga men kan upplevas som lite obehagliga och till dem hör kackerlackor, mygg, getingar och myror. Som tur är så går det att bli av med dessa insekter med hjälp av insektspray och andra effektiva preparat. Hotellen på Cypern är kända för att vara noggranna med att städa ordentligt och hålla bort dessa små kryp från rummen.

Cypern har låg kriminalitet

För övrigt är Cypern ett väldigt tryggt land att besöka och kriminaliteten är låg. Cypern anses vara ett av de tryggaste landen att besöka och med sunt förnuft och bra förvaring av värdesaker så finns det absolut ingen orsak att oroa sig.

WIFI och Mobiltelefon på Cypern

Internetuppkopplingen på Cypern är för det mesta snabb och fungerar bra. De flesta hotellen, barer, restauranger och caféer erbjuder som oftast gratis WIFI. Många av de största mobil- och Internetleverantörerna i Sverige har anpassat sig efter den stora efterfrågan efter internetanvändning i mobilen och kan i dagsläget erbjuda relativt förmånliga surfpriser för utlandet och då speciellt inom Europa. Samma gäller även för samtal inom Europa men det gäller givetvis att kolla upp taxan noggrant innan man ringer så att man inte får en otrevlig överraskning då följande räkning landar i postlådan.

Att ringa och ta emot samtal med din mobiltelefon kan bli en kostsam historia så det gäller att kolla upp din operatörs taxa för samtal inom EU noggrant innan du ringer. Det går bra att köpa telefonkort och ringa från telefonautomater för att vara på den säkra sidan.

Om du planerar att stanna en längre tid på ön så kan det vara lönsamt att skaffa ett prepaid abonnemang. Eftersom internetuppkopplingen på ön är av bra standard så är gratis Skype samtal även ett bra alternativ.

Språk & Traditioner

Vilka språk pratar man på Cypern?

När man kommer till Cypern så kan man kommunicera med de flesta. Nära 80% av befolkningen är engelsktalande och i övrigt så kan man se att invånarna talar de två officiella språken som är turkiska och grekiska. Kulturen på ön är numera modern men man kan se tydliga inslag av det muslimska kulturarvet som kommit med de turkiska invånarna samt det grekiska arvet som kommit med grekerna på ön.

Kultur och Historia

På Cypern så har de flesta Grekisk bakgrund, omkring 17 % av befolkningen är turkisk och det här påverkar förstås den kultur som råder på ön. Turkiska cyprioter lever vanligtvis på den norra delen av ön som sedan 1974 är ockuperad av Turkiet.

De två officiella språken är grekiska och turkiska men de flesta talar grekiska så det här kan vara ett bra språk att öva på innan man kommer på besök! Det finns även minoriteter som talar språk som armeniska och arabiska och som tillför Cyperns kulturliv extra krydda.

Med familjen i centrum

Det är den grekisk ortodoxa traditionen samt Islam som har influerat den kultur som råder på Cypern. Man kan se att familjen står i centrum och då handlar det inte bara om kärnfamiljen.

Här är traditionen sådan att man inom en familj hjälper varandra och det gäller även fastrar och mostrar till föräldrar och farföräldrar. Respekten för de äldre är stor och man kan se starka band mellan generationerna. Äldre kan räkna med att bli omhändertagna av sin familj hellre än att bo på ålderdomshem som är normen i Sverige.

Religiösa traditioner

På Cypern så är de flesta grekisk ortodoxa kristna och dessutom så är de praktiserande. Det här innebär att man har olika riter och traditioner som utförs hemma och på offentliga platser. Det är ofta äldre och kvinnor som tar hand om dessa riter och då särskilt utanför hemmet i kyrkor och på andra samlingsplatser.

Helgdagar är i enlighet med den ortodoxa kalendern och olika typer av firande sker oftast i hemmet. Cyperns muslimer lever i enlighet med traditionell Islam och håller på traditioner som faste högtiden Ramadan.

Som turist så kommer man kanske inte i kontakt med den lokala kulturen mer än att man ser den på avstånd och att man givetvis kan besöka olika kulturella byggnader och samlingsplatser.

Om man blir introducerad och lär känna lokalbor så ska man tänka på saker som att djupt religiösa muslimska män inte tar i hand med kvinnor och att det anses vara god sed att man tar farväl av varje person individuellt då man lämnar en grupp människor eller ett särskilt möte. Om du blir bjuden till ett cypriotiskt hem så ska du alltid ta med dig en liten gåva i form av kaffebröd eller liknande.