Paphos är perfekt för soldränkta dagar och romantik

48 hour sale Image Banner 728 x 90

Paphos strand Cypern

Allmän information om Paphos

Paphos som är en liten kuststad på sydvästra sidan av Cypern är en idyllisk pärla som många inte känner till. Paphos är det perfekta resmålet för dig som vill koppla av och njuta av vacker natur, lugnet och bada i kristallklart hav. Staden är även fylld av kulturskatter och andas historia från gångna tider.

Paphos är även idealisk för dig som vill tillfredsställa dina kulinariska smaklökar eftersom utbudet av restauranger erbjuder en mångfaldig matkultur som tilltalar varje smak. Överallt i Paphos hittar du små, mysiga restauranger med delikatesser från världens alla hörn.

Att hitta boende i området är mycket enkelt eftersom det finns ett stort utbud av prisvärda hotell att välja bland. Här hittar du specialanpassat boende för varierande syften och smak, allt från femstjärniga lyxhotell, hotell med en mängd aktiviteter för barn till mindre, mysiga familjeägda budgethotell.

 

Paphos fyr blommor

Paphos är en sann pärla för romantiska resor

Det går inte att undgå att den idylliska kuststaden är den fulländade platsen att tillbringa med sin käraste. Längs den långa strandpromenaden som sträcker sig över hela kustlinjen kan man se förälskade par strosa omkring och njuta av havets skönhet, den alldeles magiska solnedgången och av varandra.

Under sommarmånaderna och fram till oktober vallfärdar människor från hela världen till Paphos för att gifta sig i denna romantiska kuststad. Det sägs att kärleksgudinnan Aphrodite föddes vid en klippa i närheten av Paphos och det är en av de många anledningar till att man väljer just denna fantastiska plats för att avlägga de viktigaste löften till varandra. Vill du veta mer om hur det går till att arrangera ett bröllop, vigsel eller Beach Blessing i Paphos läs vår Cypern Bröllopsguide.

 

Paphos solnedgång

Paphos passar utmärkt för den äventyrlige resenären

Det är enkelt att ta sig runt i Paphos. Med jämna mellanrum går det lokalbussar i alla riktningar från tidig morgon till sen kväll för en liten slant. För den som gillar promenader är den långa strandpromenaden perfekt att ta sig fram i båda riktningar med den bästa utsikten över horisonten och det glittrande havet.

Det finns även många cykeluthyrningar där man kan hyra cykel för sköna cykelutflykter längs kusten. Vid turistområdet Kato Paphos utgörs stränderna för det mesta av klippor men om man vill njuta av en dag med sand mellan tårna, kan man hitta små sandstränder längs kustlinjen mot Chlorakas eller också hoppa på bussen mot den populära sandstranden vid Coral bay.

För den äventyrliga resenären som inte bara vill ligga i solstolen hela dagen finns det gott om aktiviteter. Ett stort utbud av vattensporter är tillgängliga som exempelvis paragliding, åka vattenskidor, bananbåtar, vattenskotrar, kajaker med mera. Om man känner för att utforska lite mer av Cypern så går det dagliga utflykter till närliggande destinationer och sevärdheter som exempelvis Aphrodites klippa, Troodosbergen, Limassol, Nicosia med flera. Har man inget emot att köra i vänstertrafik så är att hyra bil ett fantastiskt sätt att utforska Cyperns alla skatter på egen hand.

 

Aphrodites klippa

Sevärdheter

Några av Paphos populäraste kulturskatter och historiska arv utgörs av ruinerna av det Romerska guvernörspalatset, den berömda arkeologiska platsen, Kungagraven och en amfiteater från den Romerska tiden. De välbevarade och vackra mosaikerna som man finner i Kato Paphos arkeologiska park, utgör en stor turistattraktion. Vid parken kan man beundra en ståtlig gammal fyr med en tillhörande fyrstuga. Sevärdheterna i Paphos och närliggande områden är många och lättillgängliga.

Kungagravarna

Cirka 2 kilometer nordväst om Paphos hamn så finner vi Kungagravarna som har blivit utnämnda till ett världsarv av UNESCO. Man tror att de underjordiska rummen som har karvats fram i klippan är gravar för aristokrater från 200-talet. Trots namnet så lär inga kungar ha begravts på plats, men man undersöker fortfarande området för att lära sig mer om vad det representerar.

 

Paphos kungagravarna

Paphos Medeltida Fort

I Paphos hamnen finner man stadens mest kända landmärke i form av ett gammalt ståtligt fort som byggdes av frankerna under 1200-talet. Fortet är en populär sevärdhet som besöks av hundratals turister varje dag. Det går bra att utforska fortet från insidan för en liten inträdesavgift och utsikten upp från fortet mot den idylliska hamnen och ut mot havet som breder ut sig mot horisonten är oslagbar.
Under sommarmånaderna byggs det upp en scen utanför fortet där man kan ta del av olika uppträdanden och evenemang. Fortet i Paphos har även blivit en populär plats för vigslar samt som bakgrundsmotiv för bröllopsfotografering.

Paphos Hamn

Det finns mycket att se och göra i hamnen i Paphos. Längs strandpromenaden i hamnen finns ett stort utbud av mysiga restauranger, barer och caféer och här hittar man även små affärer där man kan köpa lokalproducerade godheter och suvenirer. Kvällspromenader längs båthamnen är väldigt populära och här kan man uppleva de mest sagolika solnedgångarna man kan tänka sig. Hamnen är även populärt badställe för såväl turister som lokalbefolkningen med det kristallklara vattnet, badbryggorna och närheten till restauranger och caféer.

 

Paphos hamn

Fyren i Paphos

Om man fortsätter med strandpromenaden förbi båthamnen och det berömda fortet så kan man få syn på den vackra fyren som byggdes av britterna år 1888 och utgör ett beundransvärt landmärke för Paphos samt som ett fantastiskt vacker motiv för semesterbilderna. Fyren är inte aktiv i dagsläget men man kan gå fram till fyren för att ta en närmare titt på såväl fyren, fyrhuset och de sagolikt vackra omgivningarna.

Paphos sagolika solnedgångar

Vid kusten av Paphos kan man uppleva de mest sagolika solnedgångar som man någonsin har skådat. Som ett skådespeleri sjunker solen mot horisonten och färgar himlen och havet i de mest fantastiska färger. Varje kväll kan man se folk som samlar sig vid stränder och klippor för att ta in detta fantastiskt vackra fenomen som tar andan ur en. Magiskt är ordet och definitivt en av de mest förtrollande sevärdheterna i Paphos.

 

Paphos Borg

Arkeologiska parken i Paphos

Paphos arkeologiska park som sträcker sig väster om hamnen och längs kusten har Cyperns mest imponerande historiska ruiner och monument från den förhistoriska tiden. De flesta av ruinerna går tillbaka till den sena romerska tiden med höjdpunkter som inkluderar Asklipion, som består av ett sjukhus och ett tempel, tillägnad den medecinska guden Asklipios, det bysantiska slottet Saranta Kolones samt den anrika amfiteatern, Odeon, där man fortfarande under sommarmånaderna kan ta del av musik- och teaterföreställningar.

Här finner man även den mest minnesvärda serien av romerska villor, nämligen House of Theseus, House of Aion, House of Dionysos, House of Orpheus, som är kända för sina utsökta golvmosaiker. Dessa imponerande golvmosaiker är väl återställda och återskapade till dess forna glans och föreställer scener från grekisk och romersk mytologi. I sluttningen med utsikt över Paphos arkeologiska utgrävningar hittar man, Fabrica Hill, som fungerade som den norra infarten till gamla Pafos en gång i tiden. Idag fungerar Fabrica Hill mest som en utsiktsplats, som erbjuder en imponerande överblick över de romerska ruinerna, Saint Pauls pelare och den glittrande Medelhavskusten.

 

Paphos arkeologiska parken

Övre Paphos (Ktima Paphos)

De flesta hotellen samt det välkända turistområdet ligger i Kato Paphos som betyder nedre Paphos men det är även värt att besöka övre delen av staden. Här finns det en mängd restauranger, affärer och caféer. Till de mest besökta platserna i övre Paphos hör den lokala marknaden samt ett stort antal muséer.

St Paul´s Pelare och Panagia Chrysopolitissa kyrkan

St Pauls pelare som ligger vid Panagia Chrysopolitissa kyrkan, är en av Cyperns viktigaste platser från pilgrimstiden och som går tillbaka så långt som till början av kristendomen på Cypern. De sägs att det var precis här som kristendomen tog sin början och att Cypern blev en av de första kristna staterna i världen.

Idag ligger St Pauls pelare bland en rad antika ruiner runt Chrysopolitissa kyrkan, inklusive ruinerna av en tidig bysantinsk basilika och en moské med anor från perioden med det ottomanska styret. Panagia Chrysopolitissa kyrkan anses vara en av de vackraste kyrkorna på Cypern med dess vackra mosaikgolv och omgivningar.

 

Paphos Agios Georgios kyrka

Aprodites klippa/Tempel/Kärlekskälla

Enligt mytologin så sägs det att födelseplatsen för kärleksgudinnan Aphrodite eller ”Petra tou romiou”, som gudinnan kallas på grekiska, är just vid denna klippa. Enligt legenden steg kärleksgudinnan upp ur vågorna och det skummande havet och ledsagades sedan på ett snäckskal över klipporna som då fick namnet, Aphrodites klippa. Denna fängslande klippa med dess förtrollande historia och vackra omgivning finner man 25 kilometer öster om den populära turistorten Paphos.

Aphrodites Tempel och dess ruiner som är daterat till 1100-talet hittar man öster om Paphos. Kärleksgudinnans tempel anses vara ett av dåtidens viktigaste mål för grekernas pilgrimsresor. Kärlekskällan Adonis Baths som spelade stor roll i den grekiska mytologin ligger ca 12 kilometer nordväst om Paphos. Enligt mytologin var det här som Aphrodite spenderade mycket tid med sin älskare Adonis och även här som Adonis slutligen dog i Aphrodites armar. Källan anses fortfarande idag vara ett romantiskt ställe att tillbringa en dag med sin käraste och det anordnas utflykter till kärlekskällan dagligen.

 

Paphos romerska pelare

Agios Neophytos klostret

Klostret ligger ca 9 kilometer norr om Paphos och grundades av författaren och helgonet Neophytos år 1159. Klostret som är byggd in i en bergsklippa har en tillhörande kyrka och museum anses vara ett av de mest slående klostren på Cypern. Idag är klostret hem till ett litet antal munkar, men huvudattraktionen är klostrets museum, som innehåller en rad religiösa manuskript, kläder och andra artefakter, samt en utställning av traditionell cypriotisk keramik och smycken. Klostret som är byggt på en höjd av 516 meter över havet, erbjuder en spektakulär utsikt över Paphos, och är hem till en slående samling av bysantinska ikoner och välbevarade fresker från 1600-talet.

 

Paphos Hamn båtar

Yeroskipou (Geroskipou)

Den idylliska byn Yeroskipou som översätts ”Aphrodites heliga trädgård” ligger bara 3 kilometer öster om Paphos och är känd för tillverkningen av den traditionella sötsaken Loukoumia (Cyprus Delight). I byn hittar man även ett konst- och hantverksmuseum samt den bysantiska kyrkan, Agia Paraskevi samt alldeles i närheten av byn Yeroskipou sandstränderna och Luna Park nöjesfält.

Akamas Halvön

I närheten av Paphos hittar man Akamasområdet som är Cyperns största nationalpark. Akamashalvön anses vara det naturskönaste området på hela ön och hit vallfärdar den mer äventyrliga resenären, fågelskådare och vandrare för att beundra den fängslande djur- och växtliv. Det finns otaligt många ställen att besöka och mängder med spännande saker att upptäcka och se i Paphos och i närområdet kring staden. Sevärdheterna som listas ovan är bara några av det många och mer information om vad man kan göra i Paphos och i närliggande områden kommer inom kort.

Paphos flygplats

Flyg till Paphos

De flesta flyg till Cypern går till öns största internationella flygplats som finns i Larnaca. De flesta flyg som går till Larnaca från Sverige är charterflyg men under högsäsongen kan man även åka med reguljärflyg till Larnaca. Flygtiden för att åka från Sverige till Larnaca flygplats är drygt 4 timmar.

Oavsett om man åker med charter eller reguljärflyg till Larnaca är det enkelt och billigt att ta sig med buss från flygplatsen till de olika turistorterna. De populäraste destinationerna ligger bara högst 2 timmar bort från flygplatsen. Larnaca är en populär semesterort i sig och hotellen ligger bara ett stenkast från flygplatsen så det går snabbt att ta sig till slutdestinationen.

Under högsäsongen hittar man flyg till Larnaca så gott som dagligen med olika charterbolag. Reguljärflyg går ett två till tre gånger i veckan under den här perioden. För att få det billigaste flyget till Larnaca lönar det sig att jämföra priserna för de olika flyg- och charterbolagen noggrant, eftersom priserna kan variera mycket för samma destination under samma tidsperiod.

Paphos
28°
växlande molnighet
fuktighet 69%
vind 4m/s S
H 27 • L 27

48 hour sale Image Banner 356 x 230

48 hour sale Image Banner 728 x 90

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *