Larnaca är en underbar badort för alla åldrar

48 hour sale Image Banner 728 x 90

Larnaca promenad staty

Allmän information om Larnaca

Solsäkra Larnaca är en underbar badort som tilltalar såväl gammal som ung. Här får man med lätthet sitt behov av sol, bad, god mat och härlig shopping tillfredsställt. Enligt en rapport från EU har Cypern och därmed även Larnaca Europas renaste badvatten! Cypern kan ståta med Medelhavets varmaste klimat och har också de varmaste vintrarna.

Månaderna juli och augusti är vanligen varmast med temperaturer runt 33 grader dagtid. Det innebär att badtemperaturerna är riktigt behagliga: i snitt 26 respektive 27 grader i juli och augusti. Luftfuktigheten om somrarna kan vara ganska hög, 40 till 60 procent är vanligt. Bästa tiden att resa till Cypern sägs vara från sen vår fram till mitten av juni, alternativt på hösten fram till tidigt i november.

Larnaca är med sina ca 77 000 invånare är Cyperns 3:e största stad, efter Nicosia och Limassol. Orten ligger vid den sydöstra kusten och fungerar som en viktig hamnstad både för export och import av varor. Eftersom Larnacas internationella flygplats ligger i närheten av staden är det också mycket smidigt att ta sig hit. En resa till Larnaca innebär en sällsynt lyckad kombination av solresa och det utbud en större stad ger, här finns helt enkelt något för alla. Ön bär på en gammal historia med många intressanta sevärdheter. Samtidigt finns här några av öns mest framstående stränder som garanterar härliga bad och sköna stunder i solen.

 

Strandpromenaden i Larnaca

 

Mångsidig shopping och härlig matkultur

Larnacas medeltid slott är en spännande sevärdhet som uppskattas av hela familjen och det finns även ett stort utbud av guidade turer runt om i staden där man kan lära sig mer om områdets historia och kultur. Andra populära sevärdheter att utforska är de vackra kyrkorna och moskéerna. Den unika och estetiska arkitekturen man har nöje att uppleva i Larnaca är dessutom en sevärdhet i sig. Eftersom staden är ca 4000 år gammal, och en gång en del av det stolta romerska riket, kan man hitta både gamla tempel och akvedukter.

Larnaca är det perfekta stället för shopping och här hittar man allt från mysiga lokala marknader till moderna butikskedjor och gallerior. De olika typerna av affärer finns främst i stadens centrum men även i den äldre delen av staden samt längs strandpromenaden. Överallt hittar man dessutom marknadsstånd där man kan köpa härliga närproducerade grönsaker och frukter. Det finns även gott om stormarknader där man kan få tag på både mat och husgeråd till bra priser.

 

Larnaca shopping

 

Den som gillar genuin och smakrik medelhavsmat blir heller inte besviken. Det cypriotiska köket består av en härlig blandning av medelhavet och mellanöstern och gillar man grillat, krispiga sallader och smakrika röror av olika slag så kommer man garanterat få en riktigt underbar matupplevelse.

Larnaca erbjuder ett stort utbud av olika restauranger, allt från enklare barer till traditionella tavernor och finare steakhouses. Vill man ha något annat än cypriotisk mat finns det givetvis även italienska, indiska, kinesiska och japanska restauranger som inte är svåra att hitta. Många av restaurangerna är familjeägda och det bidrar mycket till den genuina känslan som gästen möter. Det finns ett stort intresse att leverera god mat och trevlig kundservice.

 

Larnaca restaurang

Larnacas bästa stränder

De populäraste stränderna i området Larnaca innefattar Phinikoudes, Kastella, Dhekelia, Makenzie, Mazotos, Faros, Dasoudi, Menou, CTO, Lenios, Alaminos, Agios Theodoros, Galu, Cesssac och Yannathes. Varav de förstnämnda av dessa, Phinikoudes, är den mest livliga stranden i Larnaca och erbjuder en stor mängd aktiviteter och nöjen dagen lång.

Är det en lugnare strand man är ute efter så rekommenderas Kastella, som är ganska liten och som bara ligger en kort promenad från centrum. Dhekelia är den längsta stranden i området och här finns även de större hotellen samlade, vilket i sin tur innebär ett imponerande utbud av restauranger.

Föredrar man en strand som lokalbefolkningen har som favorit så ska man ta sig till stranden, Mazotos. Då man vill ha ett avbrott från sol och bad kan man med fördel utforska den historiska staden Larnaca. Staden erbjuder på en mängd intressanta museer och arkeologiska platser som är fascinerande att besöka.

 

Larnaca strand

Sevärdheter

Sol och bad i all ära, men reser man till Larnaca kan man också njuta av alla sevärdheter som staden har att erbjuda sina besökare. Nedan följer en beskrivning av de mest sevärda platserna.

Det gamla Kition, som dessutom en gång i tiden kallats Citium, bildades av grekerna på 1200-talet och har varit föremål för en mängd olika utgrävningar – utförd bland annat av svenskar 1929.

Larnacas gamla fort, som byggdes mellan 1382 och 1398 för att skydda stadens hamn. Fortet har också används som ett fängelse av britterna. Många rum används idag som museum, medan borggården används till olika kulturella event under sommaren.

Stora Moskéen (Hala Sultan Tekke) användes flitigt av stadens muslimer så tidigt som på 1500-talet, men har sedan 1974 stått i princip oanvänd. Ett tips är att ge sig upp i minareten, då detta ger tillgång till en fantastisk utsikt över centrala Larnaca och dess vackra omgivningar.

S:t Lazarus Kyrka byggdes på 800-talet för att rymma Lazarus grav (Lazarus blev väckt från de döda av Jesus). Kyrkan har byggts om i omgångar under årens lopp och är väl värd ett besök.

Europa-torget är platsen där man kan beskåda de första koloniala byggnaderna som byggdes av britterna i början av 1880-talet. I dessa byggnader kan man numera hitta olika intressanta museer.

Larnacas Salta Sjö är Cyperns näst största salta sjö. Den utgör faktiskt hela fyra sjöar av varierande storlek. Tre av dessa är sammanlänkade och det här är ett mycket vackert naturområde med ett 80-tal olika fågelarter att beskåda. Om du vill se en rosa flamingo så ska du ta dig till dessa sjöar.

 

Larnaca Saltsjö

 

Klostret Stavrovouni är beläget på toppen av berget med samma namn och grundades av St. Helena som var mor till den Byzantiske kejsaren Konstantin den store. Klostret har renoverats sedan dess, men det är fortfarande värt ett besök.

Choirokoitia är gamla bosättningar som samtidigt är en av de mest berömda historiska sevärdheterna i Larnaca. Denna plats finns på Världsarvslistan och här kan man uppleva välbevarade ruiner och hus som rekonstruerats i samma stil som hus som byggdes runt 6800 år före Kristus. En mycket sevärd plats!

Pierides-museet är ett av de viktigaste museerna på Cypern och har en riktig skatt till samling. Här finns en stor samling av arkeologiska föremål samt samlingar från Cyperns rika historia.

Palm Trees-promenaden erbjuder en mycket behaglig upplevelse med sin sandiga strand och sitt stora utbud av hotell, caféer, pubar, nattklubbar och restauranger. Det är här det händer saker!

Vraket Zenobia är den svenska färja som sjönk 1980, lastad med en mängd lastbilar. Vraket ligger på 42 meters djup och ca 1,5 km från kustremsan. Är du vrakdykare är detta en riktigt spännande plats!

 

vrakdykning Cypern

 

De sevärdheter som nämns ovan är enbart de som är de mest kända och det är förstås helt upp till eget tycke och smak vad som är intressant och inte. Att enbart promenera genom Larnacas gator är en upplevelse i sig. Bara att vara på plats i staden och känna av atmosfären, solen och värmen är en underbar upplevelse som tilltalar de flesta.

Ett tips är att varva de kulturella upplevelserna med sköna havsbad. Är det en riktigt het dag så är detta till och med en nödvändighet för att man ska orka med. Tänk på att bära med dig en vattenflaska så att du kan fylla på med vätska lite då och då. Ett annat tips är också att bära sköna sandaler för att undvika skavsår så gott man kan.

Cypern och särskilt Larnaca är väl värt att besöka – här kan du kombinera så mycket och resan blir garanterat minnesvärd!

 

Stavrovouni klostret Larnaca

Historia & Kultur

Cyperns spännande historia sträcker sig som redan nämnts över 4000 år tillbaka i tiden. Det gör att ön är full av spännande platser att upptäcka och på museerna finns all historia och många föremål samlade för att upplevas både av lokalbor och turister.

Ett väldigt avslappnat sätt att ta in den historiska känslan i staden är att ta sig ut på en promenad genom stadskärnan. På så sätt kan man i egen takt uppleva den spännande arkitekturen och ta välbehövliga pauser i skuggan lite då och då. Det finns också arrangerade promenader med guide, om man hellre vill det.

Larnacas gamla namn är Kition (taget från Noahs barnbarn Khittim), medan det moderna namnet betyder ”kista” på grekiska. Anledningen till namnet är alla de gamla begravningsplatser som hittats i området. De äldsta arkeologiska fynden är gamla murar och tempel. Det många kanske inte tänker på är att Cypern under hela 82 år var i brittisk ägo.

 

Larnaca Folkdans

 

Cypern är vad man kallar mångkulturellt, där religionerna grekisk ortodox (77%) och islam (18%) gäller för den största delen av befolkningen. Av den anledningen kan man hitta både kyrkor och moskéer i Larnaca och förstås på Cypern i allmänhet. Dessa är oerhört intressanta att besöka och innehåller vackra målningar och fina föremål att beskåda. Roligt för hela familjen! Tänk på att lägga en slant som bidrag i de heliga byggnaderna. Detta för att hjälpa till att bevara dem.

Till den kulturella miljön hör också i hög grad både nöjen och matkultur. Särskild grekisk dans är en spännande och uppiggande upplevelse som ofta äger rum på tavernor och restauranger runt om i staden. Som redan har nämnts ovan är den grekiska maten något alldeles extra och är en upplevelse i sig med härligt grillat kött och fisk. Fetaosten och olivoljan går heller inte av för hackor!

Larnaca flygplats

Flyg till Larnaca

De flesta flyg till Cypern går till öns största internationella flygplats som finns i Larnaca. De flesta flyg som går till Larnaca från Sverige är charterflyg men under högsäsongen kan man även åka med reguljärflyg till Larnaca. Flygtiden för att åka från Sverige till Larnaca flygplats är drygt 4 timmar.

Oavsett om man åker med charter eller reguljärflyg till Larnaca är det enkelt och billigt att ta sig med buss från flygplatsen till de olika turistorterna. De populäraste destinationerna ligger bara högst 2 timmar bort från flygplatsen. Larnaca är en populär semesterort i sig och hotellen ligger bara ett stenkast från flygplatsen så det går snabbt att ta sig till slutdestinationen.

Under högsäsongen hittar man flyg till Larnaca så gott som dagligen med olika charterbolag. Reguljärflyg går ett två till tre gånger i veckan under den här perioden.

För att få det billigaste flyget till Larnaca lönar det sig att jämföra priserna för de olika flyg- och charterbolagen noggrant, eftersom priserna kan variera mycket för samma destination under samma tidsperiod.

Larnaca
22°
klar himmel
fuktighet 56%
vind 2m/s VNV
H 24 • L 22

48 hour sale Image Banner 356 x 230

48 hour sale Image Banner 728 x 90

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *