Kuala Lumpur

Kuala Lumpur – Metropolen med fantastisk shopping och kultur

Malaysias huvudstad heter Kuala Lumpur och det är också landets största stad. Här bor ungefär 1,6 miljoner personer om man bara räknar stadskärnan. Staden växer snabbt både befolkningsmässigt och ekonomiskt och många viktiga företag och banker håller till här. Man hittar även det kungliga residenset i Kuala Lumpur och landets parlament är också stationerat här. Kuala Lumpur ligger i staten Selangor som finns på Peninsular Malaysias västra kust.

Kuala Lumpur fick sin status som stad år 1972 och blev då Malaysias första stad efter att landet hade blivit självständigt. År 1978 blev Kuala Lumpur huvudstad i staten, Selangor och Malaysia.

På 1850-talet fick Kuala Lumpur sitt nuvarande namn. Tidigare hette Kuala Lumpur Sungai Gombak och Sungai Lumpur innan det slutligen blev bestämt att staden skulle heta Kuala Lumpur. På 1880-talet byggdes en järnvägslinje som bidrog till att staden blev mer lättåtkomlig och år 1896 röstades Kuala Lumpur till att bli huvudstad för Malaysia. Numera delas den höga statusen till viss del med Putrajaya som är centrum för regeringen i Malaysia. Mellan 1942 och 1945 var Kuala Lumpur ockuperat av japanerna.

Det regnar mycket i Kuala Lumpur men trots det är det alltid varmt och temperaturen brukar ligga mellan 22 och 33 grader. Regnskurarna i Kuala Lumpur är intensiva men korta och infaller som oftast under tidig eftermiddag varje dag. Med andra ord är det rena sommarvärmen i Kula Lumpur året runt. Vill man undvika regnet så gott det går så lönar det sig att åka i juni eller juli eftersom under dessa månader råder den torraste perioden under hela året.

Befolkningen i Kuala Lumpur är multikulturell och består till största delen av malajer, kineser samt indier men det finns även en stor del invånare med annat ursprung, vilket innebär att man pratar många olika språk i Kula Lumpur. Såväl engelska, bahasa Malaysia som mandarin och hindi är vanliga språk man pratar här. När det kommer till religion så gäller samma sak det finns nämligen en mängd olika religioner representerade i Kula Lumpur. Varav Islam är den största religionen men buddhism, hinduism, kristendom och taoism är även de vanliga religioner som utövas i Kuala Lumpur.

Turismen har kommit att bli en viktig inkomstkälla i Kuala Lumpur och även i övriga Malaysia. Turismen bidrar till en starkare ekonomi i landet och ger en mängd jobbtillfällen till lokalbefolkningen. Kuala Lumpur har blivit en stor favorit bland destinationer för storstadsemester och staden besöks av turister från världens alla hörn. Kuala Lumpurs fantastiska shopping, gästvänlighet, prisvärda hotell och stora utbud av intressanta sevärdheter och mängder med trevliga aktiviteter har gjort staden till en riktig magnet för storstadsemestrar.

Det finns en hel del internationella hotellkedjor som har etablerat sig i Kuala Lumpur och har medfört att huvudstaden har kommit att bli en populär destination för affärsresor och konferenser för företag. Kuala Lumpur har en stadig tillväxt både då det gäller ekonomi och infrastruktur. Turismen ökar för varje år som går och Kuala Lumpur har även blivit en betydande ”hub” för resenärer som reser i Sydostasien. Den moderna och högteknologiska huvudstaden Kuala Lumpur är en metropol som går alldeles utmärkt att kombinera ihop med strandsemestern eftersom de flesta flygen åker till och från Kula Lumpurs internationella flygplats och som i sin tur ligger enbart en kort biltur från flygplatsen. Vill man åka på ett billigt, snabbt och tryggt sätt till och från KLIA till Kuala Lumpurs centrum så rekommenderas KLIA express tåget.

Sevärdheter & Att göra

Det finns ett stort utbud av populära turistattraktioner i Kuala Lumpur. Man har aldrig tråkigt i Kuala Lumpur eftersom det finns mängder med spännande och intressanta sevärdheter att besöka i själva Kuala Lumpur samt i närområden av staden. Det finns inte enbart bara trevliga sevärdheter i Kuala Lumpur utan även en mängd roliga saker man kan hitta på att göra.

Det kungliga residenset Istana Negara är en av de mest populära platserna att besöka då man är i Kuala Lumpur. Istana Negara är den malaysiska kungens officiella palats och det ligger otroligt vackert till med utsikt över den ståtliga Klangfloden. Det vackra kungapalatset med dess guldfärgade kupoler och behagliga omgivningar har funnits sedan 1928 och tillhörde från början en miljonär från Kina.

Om man befinner sig i Malaysia på nationaldagen ska man definitivt ta sig till Dataran Merdeka. Det är där nationaldagsparaden går eftersom det var här den Malaysiska flaggan först hissades 1957.

Landets nationalmoské Masjid Negara ligger också i Kuala Lumpur. Moskén Masjid Negara rymmer så många som upp till 15 000 personer. Den byggdes år 1965 och är otroligt imponerande med dess 73 meter höga minareten och de otroligt vackra omgivningarna.

Nära nationalmoskén finns ytterligare en intressant plats, nämligen Makam Pahlawan som betyder hjältarnas mausoleum. Här ligger många högtuppsatta ledare och politiker begravda. Den imponerande gravplatsen med fina omgivningar utgör en intressant plats att besöka.

För den som är intresserad av fiskar och andra havsarter är undervattenparken Aquaria KLCC en spännande plats att besöka. Undervattensparken Aquaria är hem till en mängd färggranna och intressanta fiskar samt andra undervattenarter som lever i havet. I undervattenparken finner man över 250 olika arter och sammanlagt mer än 20 000 djur. Det är en fascinerande plats att spendera sin dag på och absolut ett måste för alla fiskentusiaster.

För alla som älskar djur är Zoo Negara den perfekta attraktionen att spendera dagen vid. Zoot som har funnits sedan 1963 är en populär sevärdhet som drar till sig hundratals besökare varje dag. Denna stora djurpark med alla dessa exotiska djur är ett perfekt plats för en rolig dag med familjen. Zoo Negara är hem till 459 olika djurarter och sammanlagt runt 5140 djur. Djurparken ligger enbart en liten bit utanför Kuala Lumpur och man kommer dit på ca 30 minuter med taxi. Det finns restauranger på området så att göra en heldagsutflykt till djurparken går alldeles utmärkt.

Om man vill se hela staden så bra som möjligt på en och samma gång så ska man gå till Titiwangsa Lake Gardens. Där finns nämligen ett 60 meter högt pariserhjul varifrån man kan blicka ut över så gott som hela Kuala Lumpur. Från pariserhjulets högsta punkt har man en otrolig utsikt med vy över hela staden samt har möjligheten att beundra Kuala Lumpurs imponerande sky line med de ståtliga tvillingtornen och Istana Budaya. En tur i pariserhjulet som kallas Eye on Malaysia kan man bara inte missa! Det är helt enkelt en oförglömlig åktur.

Drygt en mil utanför Kuala Lumpur hittar man de imponerande Batu Cave grottorna. I området finns storslagna grottor och bland dem finns även ett vackert tempel. Batu Caves ska enligt vad som sägs vara ungefär 400 miljoner år gamla och de är mycket populära bland hinduer. Varje år firar hinduerna Thaipusam festivalen i Malaysia och då står Batu Caves i mittpunkten av festivalen. Över 1, 5 miljoner pilgrimer vallfärdar till Thaipusam festivalen varje år.

Oavsett var i KL du befinner så kan du se de två tornen som blev klara 1997 och är än idag Kuala Lumpurs stolthet och ett mästerverk i ingenjörskonst. Petronas Twin Towers som är de högsta tvillingtornen i hela världen ligger mitt i smeten i centrala Kuala Lumpur. Petronas Twin Towers är 451.9 meter höga och har 88 våningar och På 175 meters höjd knyts tornen ihop av en ”sky bridge” dit besökare tillåts åka. Nej, man får som turist tyvärr inte åka hela vägen till toppen.

Biljettdisken för Petronas Twin Towers öppnar 0830 varje dag förutom måndagar då tornen är stängda för allmänheten. Besökstiderna är mellan 0900-1700. Ett undantag i tiderna är fredagar mellan 1300-1430 då det är fredagsbön. Tiderna kan variera ibland speciellt om det är nationell helgdag eller skolhelg så det kan vara bra att ringa deras kontor för att kolla dagens schema. Pris för vuxen är 50RM vilket motsvarar lite över 100kr Pris för barn är 25RM vilket motsvarar lite över 50kr Säkerheten kring tornen är mycket hög så se till att ni inte har några konstigheter i ryggsäckarna då allting scannas med metalldetektor och röntgas. En mängd företag håller till i de båda byggnaderna och byggnaderna innehåller 88 plan. Att se de här båda tornen är förstås en imponerande syn och något man sent glömmer. Om man besöker staden ska man absolut se till att ta sig en titt på tvillingtornen och åka upp i dem för att blicka ut över Kuala Lumpur från SKY bridgen som finns på våning 65 av tvillingtornen.

I närheten av Petronas Towers så finner man även ett annat imponerande torn i form av Kuala Lumpur Tower. För att få en fantastisk panoramautsikt över huvudstaden så rekommenderas att åka högst upp i tornet för att beundra utsikten därifrån. Längst upp i tornet finns även en populär restaurang man kan besöka.

Andra intressanta ställen att besöka i Kuala Lumpur är områden i China Town och Little India där man kan shoppa billigt och äta autentiska maträtter för de specifika länderna. Bara att strosa omkring i dessa två områden är en upplevelse i sig.

Ett annat intressant område att besöka i Kuala Lumpur är Bangsar. Här hittar man en mängd fantastiska restauranger, bra shopping och andra intressanta sevärdheter. Då man befinner sig i Bangsar så rekommenderas att besöka nattmarkanden där som anordnas några dagar i veckan.

Förutom alla de här intressanta turistattraktionerna så finns det förstås mycket annat att göra i staden också. Man kan ägna hela dagar åt shopping i någon av alla de otroligt stora gallerior som finns eller avnjuta en riktigt god måltid på någon av stadens alla restauranger. Kuala Lumpur har faktiskt så många som 66 gallerior för den som är intresserad av att shoppa loss ordentligt.

För den som vill uppleva stadens pulserande nattliv så finns det naturligtvis en mängd bra nattklubbar att besöka. I Kuala Lumpur hittar man bland annat Beach Club som har utsetts till Asiens bästa nattklubb. När man väljer boende kan man välja fritt bland alla typer av hotell. Det finns alltifrån femstjärniga hotell till enkla hotell som är billiga att bo på. Var och en kan välja det som passar deras önskemål och budget bäst.

Ingen som besöker Kuala Lumpur kommer att bli besviken eftersom det är en stad som erbjuder otroligt många aktiviteter och attraktioner. Här finns verkligen något för alla smaker och det här är en plats som man gärna besöker flera gånger.

Shopping

Kuala Lumpur är ett sant Mecka för shoppingentusiasten. Här hittar man allt vad man kan behöva och lite till. Shopping i Kuala Lumpur är inte bara billigt utan även ett rent nöje. Shoppingmetropolen Kuala Lumpur har hela 66 stycken gigantiska shoppingcenter att välja mellan och flera är fortfarande under konstruktion.

Malaysia toppar de billigaste resmålen världen över enligt turistindexet, vilket medför att här får man mycket för pengarna då man är ute och shoppar. Generellt sätt är det flesta produkterna billigare i Kuala Lumpur än i Sverige. De mest lönsamma produkterna att shoppa i Kuala Lumpur är dock elektronikprylar, kläder, skor, väskor, hantverk, tyger samt olika märkesprodukter. Här finner man även ett massivt utbud av olika former av hår- och skönhetsprodukter, parfymer och smink till ett bra pris.

Dessa välförsedda mega malls i Kuala Lumpur som innefattar våning efter våning av fantastisk shopping har även en massa andra trevliga saker man kan ägna sig åt för att ta en paus från shoppingen med. Alla dessa stora shoppingcenter i Kuala Lumpur har oändliga mängder med restauranger, juicebarer, caféer och Food Courts. För det mesta hittar man en hel våning som är helt tillägnad till delikatesser av olika slag.

Man behöver aldrig gå hungrig eller törstig på under en shoppingtur i Kuala Lumpur! Utöver alla dessa matställen så finns det som oftast biografer, lekparker, rekreations- och gamingcenter, vissa shoppingcenter har till och med tillgång till gym. Det finns även shoppingcenter som har hela nöjesfält inne i byggnaden, Time Sguare är till exempel berömd för sin berg och dalbana som finns i mitten av shoppingcentret. Det anordnas en mängd olika events i shoppingcentren som modevisningar, dans- och musikuppträdanden och en mängd olika promotions och utställningar.

Förutom alla gigantiska shoppingcenter så finns det även en mängd olika marknader och souvenirbutiker att shoppa loss i. China Town i Kuala Lumpur är känd för sin nattmarknad där det säljs mängder av märkeskopior, mat och dryck. Det är dock bra att känna till att det är nästintill ett måste att pruta på dessa former av marknader, eftersom grundpriserna som försäljaren föreslår är alltid, eller åtminstone till största del, alldeles för höga.

Bland de populäraste shoppingcentren i Kuala Lumpur finns Time Square, Pavillion, Low Yat Plaza, Midvalley Megamall, One Utama, The Curve och Ikea. I alla dessa shoppingcenter hittar man även tillgång till en mängd av aktiviteter, restauranger, barer, caféer och så vidare. Det blir med andra ord aldrig tråkigt att besöka ett shoppingcenter i Kuala Lumpur.

Vill man passa på att fynda riktigt ordentligt så skall man planera in sin shoppingresa till Kuala Lumpur, månaden innan jul för då pågår årets största rea här. Ett annat tips är att reservera ordentligt med tid för shoppingen i Kula Lumpur eftersom det tar mer än en dag att gå igenom bara ett av de massiva shoppingcentren.

Flyg till Kuala Lumpur

För tillfället finns det inget direktflyg från Sverige till Kuala Lumpur med reguljärtrafiken och det gäller även för flyg till Malaysia i övrigt. De sista direktflygningarna från Sverige till Kuala Lumpur gick år 2006 med Malaysian Airlines och sedan dess har inget annat flygbolag ersatt linjen. Eftersom det blir allt populärare för svenskar att åka till Kuala Lumpur och övriga Malaysia så ligger det nära till hands att något flygbolag öppnar upp en direktlinje till Kuala Lumpur från Sverige så småningom.

Flyg till Kuala Lumpur är trots allt enkla att hitta och många gånger till riktigt bra priser. Flygbolag som Qatar Airways, KLM Airlines, Emirates är bra val för flyg till Kuala Lumpur. Alla dessa flygbolag flyger regelbundet till Kuala Lumpur från Sverige, dock med en eller två mellanlandningar. Vanligtvis mellanlandar flygplanen oftast i Amsterdam, Frankfurt, Doha, Köpenhamn på vägen till Kuala Lumpur. Flygtid till Kuala Lumpur från Sverige är ca 12 timmar exklusive mellanlandningar och transfertid.

Det finns tre olika flygplatser i området runt Kuala Lumpur. Malaysias största internationella flygplats ligger ca 40 minuter med bil utanför Kuala Lumpur. KLIA, Kuala Lumpur international airport är stor som en liten stad och det gäller att komma i tid då man skall flyga härifrån. Utrikesflygen åker från en speciell ö liknande terminal man måste åka tåg till. Lågprisflygen har en egen terminal som tidigare låg en bra bit från KLIA men som nyligen flyttades närmare den internationella flygplasten. Från lågprisflygterminalen KLCC, åker bland annat det populära lågprisflygbolaget Air Asia.

De flesta flygresorna går till och från Kuala Lumpur men det finns även ett flertal andra flygplatser i landet. Den tredje flygplatsen ligger i centrala Kuala Lumpur och det är bara ett fåtal flyg som lyfter och landar här och då är det enbart frågan om inrikesflyg.

Om man är flexibel och inte har något emot flera mellanlandningar så kan man fynda riktigt billiga flygbiljetter till Kuala Lumpur genom att åka via Bangkok.

Hotell Kuala Lumpur

Hotell i Kuala Lumpur är relativt billigt och här kan man hitta hotell i de mest centrala delarna för ett riktigt bra pris. Kuala Lumpur är väl turistanpassad stad, så att hitta ett bra hotell här är inte svårt. Det finns ett stort utbud av hotell i Kuala Lumpur i alla prisklasser, allt från riktigt billiga hostell till femstjärniga lyxhotell.

China Town området i Kuala Lumpur har blivit ett populärt ställe att bo i speciellt för ”backpackers”. Här finner man de absolut billigaste hotellen i Kuala Lumpur men man skall dock vara beredd på att standarden kanske inte är den bästa för de flesta hotellen i detta område. Det har blivit oerhört populärt med boutique hotell i Kuala Lumpur och dessa finner man i överallt i hela staden. Denna boutique hotell brukar i allmänhet vara riktigt prisvärda och fräscha.

Vill man ha lite bekvämare boende så finns det även lågbudgethotell i många andra delar av Kuala Lumpur som ofta även de ligger nära till sevärdheter, aktiviteter och shopping. Det har blivit oerhört populärt med boutique hotell i Kuala Lumpur och dessa finner man i överallt i hela staden. Dessa boutique hotell brukar i allmänhet vara riktigt prisvärda och fräscha.

Kuala Lumpur är känt för fantastisk service, så vill du uppleva försklassig betjäning och lyxa till det ordentligt är något av de flerstjärniga hotellen i Kuala Lumpur det perfekta valet.

Nedan tipsar vi om hotell i Kuala Lumpur i kategorierna, bästa hotell i Kuala Lumpur, mest prisvärda hotell Kuala Lumpur samt de mest romantiska hotellen Kuala Lumpur. Dessa hotell är baserade på recensioner av resenärer på webbsidan Tripadvisor.

Topp 3 Bästa Hotell Kuala Lumpur

Traders Hotel Kuala Lumpur

Shangri-La Hotel Kuala Lumpur

Hilton Kuala Lumpur

Topp 3 Mest Prisvärda Hotell Kuala Lumpur

Prescott Inn Kuala Lumpur

Starpoints Hotel Kuala Lumpur

Cititel Express Kuala Lumpur

Topp 3 Mest Romantiska Hotell Kuala Lumpur

Carcosa Seri Negara hotel Kuala Lumpur

Mandarin Oriental Kuala Lumpur

Traders Hotel Kuala Lumpur

 

Färdigheter

Upplagt på

2017-01-30