Hvar, hisnande vackra panoramavyer och skön atmosfär

48 hour sale Image Banner 728 x 90

Hvar turistbåt

Allmän information om Hvar

Hvar ligger en bit sydväst om Split i det Adriatiska havet längs den dalmatiska kusten och är en av Kroatiens största öar. Själva ön är kring 68 kilometer lång och har en sammanlagd yta på 297 kvadratkilometer. Ungefär 12 000 människor är bosatta på ön och i staden Hvar bor 4000 av dem. Ön är klassad som en av de absolut solsäkraste öarna och är därför ett självklart val för de som längtar efter en solsemester. Hvar karaktäriseras främst av dess byggnader från medeltiden, vattnet som är kristallklart och rosmarin- och lavendelfälten som avger en otrolig doft.

Staden Hvars centrum kretsar kring hamnen och där samlas såväl ståtliga segelfartyg från hela världen som pittoreska lokala fiskebåtar. Bäst insuper man därför atmosfären genom att slå sig ner på ett café vid kajen eller genom att upptäcka stadens små härliga gränder. Huvudorten på ön, staden Hvar, är en charmerande ort som är fylld med byggnader från medeltiden och har en hemlik atmosfär. I staden finns en av de äldsta teatrarna i Europa som byggdes redan år 1612, en majestätisk katedral och flertalet andra historiska monument. Det som dominerar staden är en borg vars siluett alltid anas i bakgrunden.

 

Stari Grad hamn

Hvar, lite av en ”Jetset-destination”

Genom att klättra upp i den får man som turist beskåda en panoramavy över såväl övärlden som själva staden. Både väster och öster om stadens centrum hittar man badplatser med klart vatten och små klapperstensstränder. I själva stadskärnan och vid hamnpromenaden finns däremot allt från souveniraffärer och konstgallerier till ”vinotekas” och små klädbutiker.

Staden Hvar har blivit lite av en ”jetset-destination” och här bor man oftast om man åker på en charterresa. För den som vill ha en lite lugnare semester finns dock flera möjligheter till att söka sig lite längre bort från stranden där nöjeslivet under sommarmånaderna är hektiskt. Exempelvis finns de idylliska orterna Vrboska och Jelsa, varav Jelsa är speciellt lämplig för barnfamiljer med sin sandstrand. Stari Grad, en av Europas äldsta städer, finns även på ön och finns i en bukt vid norra kusten. Den gamla staden har blivit väldigt uppskattad av båtturisterna och här råder ett trivsamt lugn.

Den kroatiska gastronomin är en upplevelse i sig och kan upptäckas på någon av de många restauranger som finns på ön. Ortsborna själva rekommenderar turister att pröva på äkta kroatisk husmanskost som görs av inhemska produkter i en så kallad ”konoba”. Specialiteter man bör smaka är exempelvis den dalmatiska pašticadan; en rätt gjord på kalv som stoppats med vitlök och bacon. Till maten kan man äta äkta dalmatisk proscuttio och dricka en drink vid namn Gemist som består av mineralvatten och vitt vin.

 

Dalmatisk proscuttio

Underbart medelhavsklimat

Den söta Makarana-kakan passar perfekt som efterrätt eftersom den gjorts på Maraschino likör och mandlar. Går man ut och tar ett glas under kvällen skall man inte heller missa det lokala brännvinet Rakija med en smak av bland annat körsbär eller valnötter. Förövrigt står fiskrätter i fokus längs den Dalmatiska rivieran och smakar extra gott med tanke på att maten tillreds några timmar efter att fisken fångats.

Som tidigare nämndes är Hvar en av de solsäkraste öarna och här får man årligen njuta av 2800 soltimmar. I genomsnitt blir detta 7,7 soltimmar per dag, vilket är betydligt mer än vad man är van vid i Skandinavien. På somrarna kan turister räkna med att få tillbringa 10-12 timmar per dag i solskenet. Eftersom ön har ett underbart Medelhavsklimat är vintrarna milda och somrarna heta. Under sommaren kommer dock ofta en skön havsbris dagtid, medan nätterna kan vara fuktiga. Temperaturen varierar mellan 28 och 30 grader på sommaren och kring 20 grader på såväl hösten som våren.

Till Hvar går flertalet charterresor från Skandinavien och flyget landar på flygplatsen i Split. Därifrån tar man sig till ön genom en halvtimmes transfer till hamnen och slutligen en timmes båtfärd till Stari Grad. Det är bra att känna till att valutan är kroatiska kuna (HRK) och att vattnet i Kroatien är så rent att det kan drickas direkt ur kranen.

 

Hvar stad

Sevärdheter & Att göra

Ett måste bland sevärdheterna på ön är fästningen Fortica som finns beläget på en kulle ovanför staden Hvar. Mellan torget och fortet finns flera häftiga medeltida murar och panoramavyn från fästningen är otrolig. Är man ute efter vackra bilder över havet, hamnen och hela staden är fästningen det optimala valet. Samtidigt kan man passa på att besöka utomhusmarknaden som ligger mellan torget och stationen. Här finns alltid saftig nyplockad frukt och färska grönsaker. Självfallet säljs även den fantastiskt doftande lavendeln som odlas på ön i form av färskpressad lavendelolja eller som torkad.

Den som är intresserad av konst får inte missa Sankt Stefans-katedralen från 1300-talet. Katedralens klocktorn är fyra våningar högt och byggdes till först under 1600-talet tillsammans med en säregen klöverbladsfronton som pryder kyrkan. Inuti kyrkan har man möjlighet att beskåda unika verk på Jungfrun och olika helgon. Efter att man besökt den ståtliga katedralen kan man fortsätta med att utforska de två klostren som finns på ön; Benediktinerklostret och Franciskanerklostret.

Franciskanerklostret finns i en vik och har ett eget museum där man får upptäcka gamla mynt samt beundra målningar. Benediktinerklostret hittar man i riktning mot Fortica-fästningen och där har man ställt ut storslaget vackra spetsar som vävts för hand av nunnor. Ön har nämligen en lång tradition i att väva just spetsar av speciella trådar från agaveväxten och nunnorna sägs vara de som bäst hanterar denna metod.

 

Hvar

Äventyrliga utflykter på Cykel

Med tanke på att själva ön inte är så värst stor tar man sig som turist enklast fram till fots eller med cykel. Cyklar går att hyra av cykel uthyrare eller av hotellet och tydliga cykelkartor finns på turistbyråerna. Dock är det bra att vara medveten om att alla vägar inte är i så gott skick och att kroaterna inte räknas till de bästa chaufförer. För den som gillar att segla finns det även bra möjligheter att upptäcka en av världens vackraste skärgårdar. Exempelvis finns öarna Brac och Vis på ett lagom avstånd samt den fina staden Split på fastlandet.

Ett roligt inslag som sätter plus i kanten på semestern är att via företaget Secret Hvar åka på jeepsafari runt ön. Företaget erbjuder så kallade ”off road turer”, vilket är ett magnifikt sätt att få upptäcka smultronställen man annars troligen skulle missa. Bland annat tar Secret Hvar sina gäster på en tur till öns högsta punkt där utsikten är storslagen.

Hvar sägs vara en av Adriatiska havets häftigaste öar och är därmed ett väldigt populärt turistmål. Under såväl juli som augusti är ön fullpackad med turister, vilket bidrar till att nattlivet ständigt håller en hektisk puls. I staden Hvar finns därför några av de bästa klubbarna och barerna längs den Dalmatiska kusten. Precis intill hamnen ligger Carpe Diem som har världskända after beach-fester och kallas för Kroatiens Saint Tropez på grund av den otroliga stämningen.

 

Hvar Cykeltur

Hvar är ett turistparadis

Hela ön är som ett enda stort turistparadis och lokalbefolkningen är beroende av turismen. Därför finns det otaliga butiker och marknader att välja mellan för den som tycker om att shoppa. En stor del av utbudet finns naturligtvis i staden Hvar med tanke på att en stor del av turismen koncentrerats dit. Runt om på hela ön hittas flera gårdsbutiker och marknader där man som turist kan fynda allt mellan himmel och jord. Den som tycker om mode rekommenderas att besöka butiken Noche Azul Gold som säljer allt från accessoarer och t-shirts till trendiga cocktailklänningar.

Stränderna som finns på ön består i huvudsak av klappersten, med undantag den sandstrand som finns i området kring Jelsa. Oftast hoppar man ner från klipporna och dyker i det kristallklara vattnet som är unikt för det Adriatiska havet. Ortsborna själva brukar under de hetaste perioderna åka till de sydligare delarna av ön där havsbrisen är svalkande skön. Ett bra tips är att på plats köpa badskor för att undvika trasiga fötter och stapplande på simturen.

 

Hvar Strand

Historia & Kultur

Den natursköna ön Hvar är belägen söder om Brac i mellersta delen av Dalmatinien. Öns historia börjar redan år 300 före Kristus då ön Vis invånare grundade städerna Hvar och Stari Grad. Sedan dess har venetianare, kroater, bysantiner och romare härskat över ön. Stari Grad är idag en lugn stad med ett fridfullt torg där man kan beskåda Bianchini-palatset och 1600-talskyrkan St Stefan. Här finns även dominiklostret med en stor samling målningar samt bibliotek.

Staden Hvar är en säregen kombination av medelhavsnaturens överflöd och ett intressant kulturhistorisk arv. Orten fick sitt namn från Pharos, vilket är det grekiska namnet för ön samt för den stad som då låg på platsen där Stari Grad finns idag. Namnet fick staden Hvar samtidigt som den utnämndes till öns huvudstad under 1200-talet. I ett av hörnen på staden torg finns en gammal byggnad vid namn Arsenal som byggdes på denna tid. Kring 1600-talet började byggnadens markplan användas som stadsteater och eftersom den fortfarande används för ändamålet är det en utav Europas äldsta teatrar.

 

Hvar Stari Grad fiskehamn

Många vackra städer och byar att besöka

En annan vacker stad med historisk betydelse är Vrboska. Hit tar man sig genom att färdas norrut längs en lavendeldoftande väg. Staden är belägen i en djup fjord med flera charmiga broar. Vrboska byggdes under 1500-talet med syfte att fungera som en hamnort som skulle bidra till en bättre ekonomisk situation tack vare fiske.

Än idag känner man historiens vingslag när man promenerar runt på orten och ser den folkliga arkitekturen och de gamla husen i gotisk stil. Här finns också kyrkan Maria från 1500-talet samt barockkyrkan St Laurentius med en pampig altartavla av Paolo Veronese.

Enligt legenden sägs det att Pakleni-öarna kom till som ett resultat av kärleken mellan en nymf och havsguden Poseidon. Öarna är placerade som ett halsband av små öar som omger själva staden Hvar. Hit rekommenderas turister att åka på utflykt för att komma bort från stadsvimlet och få njuta av den orörda naturen. Taxibåtar kör regelbundet mellan öarna, vilket gör att man på ett smidigt sätt kan utforska de olika landskapen.

 

Hvar Vrboska

Hvar
20°
klar himmel
fuktighet 44%
vind 2m/s N
H 20 • L 19

48 hour sale Image Banner 356 x 230

48 hour sale Image Banner 728 x 90

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *