48 hour sale Image Banner 728 x 90

Brudbukett och skor på strand

Allmän information om bröllop på Cypern

Vad är väl mer perfekt än att fira sin stora dag och bröllopsresa vid glittrande hav och magiska solnedgångar i den romantiska idyllen på kärlekens ö, Cypern. Bröllop på Cypern blir allt vanligare och hit kommer förälskade par från världens alla hörn för att säga ja till varandra för att sedan fira smekmånad tillsammans på denna vackra ö.

Det sägs att kärleksgudinnan, Aphrodite föddes vid kusten av Cyperns stränder och att det även var här som hon träffade sin livskärlek Adonis. Förutom det oändligt vackra landskapet som utgör idyllen och skapar den perfekta platsen för romantik så har denna forna folksaga bidragit till att Cypern har blivit känd som kärlekens ö.

Att genomföra en lagligt bindande vigsel för icke-medborgare har varit tillåtet på Cypern sedan 1923. Par från hela världen kommer varje år till kärlekens ö Cypern för att gifta sig och sedan njuta av en romantisk smekmånad eller bröllopsresa på ön.

 

Paphos strandbröllop solnedgång

Högsäsong för bröllop på Cypern

Under sommarmånaderna kan man se vackra bröllop och brudpar som firar sin kärlek i alla semesterorter på ön. De populäraste månaderna för bröllop på Cypern infaller under augusti och september. Den idylliska och romantiska semesterorten Paphos hör till de absoluta favoriterna för bröllop. Under september månad kan man se flera bröllop per dag runt om i staden och även vid Aphrodites klippa som ligger vid kusten nära staden Paphos.

Paphos är som gjord för bröllop med den vackra hamnen med den medeltida borgen, de ståtliga klipporna och horisonten som breder ut sig så lång ögat kan se med de mest sagolika solnedgångarna man kan drömma om. Denna lilla mysiga kuststad som är inramad turkosblått hav och drömlika vit toppade vågor som brusar mot klippor och stränder, andas av romantik.

Det är inte enbart den romantiska idyllen som lockar hit så många par för att fira sin stora dag. Cypern tillhör en av de få platser där man kan gifta sig helt lagligt som utländsk medborgare. Man kan välja mellan en laglig och borgerlig vigsel eller en religiös vigsel i någon av öns fina kyrkor. Den borgerliga vigseln utförs av en vigselförrättare och kan äga rum var som helst på ön eller ute till havs. För att få en lagligt bindande vigsel på Cypern krävs lite planering och du kan läsa mer om hur man går tillväga för en laglig vigsel på Cypern under rubriken ”vigsel på Cypern”.

 

Strandbröllop

Det finns gott om bröllopsplanerare på Cypern

Eftersom Cypern har blivit en storfavorit för att fira bröllop på så finns det ett stort antal bröllopsplanerare på ön som man kan kontakta för att få hjälp i planeringen för den stora dagen. Utbudet av skickliga företag som har bröllop som huvudsyssla är enormt och här kan man få alla sina bröllopsdrömmar att gå i uppfyllelse.

De flesta bröllopsföretagen brukar i allmänhet erbjuda färdigt framställda bröllopspaket med varierande innehåll men de går även bra att planera ett eget paket där varje detalj bestäms utifrån just dina önskemål och drömmar. Bröllopspaketen varierar i pris beroende på bröllopets storlek och vad man vill att arrangemanget kommer att inkludera. Det är vanligt att paketet innehåller allt från vigseln, dekorationer, underhållning, fotograf, bröllopsmiddag till boende.

 

Bröllopsplanerare

Att tänka på

Vigsel på Cypern, vad bör man tänka på och vad krävs?

Oavsett var och hur man planerar sitt bröllop så är det en hel del att tänka på och en hel del att ordna med inför den stora dagen. Det är bra att börja med förberedelserna i god tid, speciellt då vigseln skall hållas utomlands. Alla kommuner på Cypern har en aningen olika tillvägagångssätt i ansökningsprocessen samt att det även kan skilja sig lite grann vilken typ av dokument som krävs. Det är därför bra att kontakta en vigselförrättare så snart som möjligt i den kommun där vigseln kommer att ske.

De flesta dokument som krävs ansöker man från skattemyndigheterna i Sverige och samtliga av dessa behöver vara översatta till engelska och ha en giltig stämpel. Det är den här processen, att samla alla de dokument som krävs som kan ta tid så här gäller det att vara ute i god tid! Det är dock bra att veta att exempelvis personbevis är giltiga enbart i 3 månader så det går inte heller att vara ute i för tidigt.

 

Vigselbevis

Boka allt i god tid innan bröllopet

Det är även bra att tänka på att under sommarmånaderna juni, juli och augusti så är det väldigt varmt på ön vilket gör att september är den populäraste månaden för bröllop på Cypern och då kan det vara knepigt att boka bröllopsplanerare, vigselförrättare, fotograf, frisör, hotell, bröllopslokal med mera, om man inte är ute i god tid.

Som nämndes redan tidigare så är Cypern en enormt populär destination för bröllop så här finns ett stort antal entreprenörer som är vana med att planera och genomföra bröllop på bästa sätt för att förvekliga din stora dag. Bröllopsplanerarna kan sköta det mesta för dig och att anlita en person på Cypern som sköter all bokning och alla detaljer redan innan man anländer till ön kan vara både smidigt och skönt. Bröllopsplaneraren sköter även planeringen med den lokala vigselförrättare och ser till att ni får med er de rätta dokumenten.

Med det sagt så kan även nämnas att den här typen av bröllopspaket där allt mer eller mindre är inkluderat från början till slut kan vara rätt så dyra. Det går även bra att planera och boka allt själv om man så önskar. Det går bra att kontakta vigselförrättare, fotograf, hotell, restaurang, frisör med mera per telefon samt via internet innan man anländer till Cypern.

 

Brudpar brudbukett

Kan man viga sig i kyrkan på Cypern?

Det går även bra att viga sig i en kyrka på Cypern som svensk medborgare. Samma procedur gäller då angående formaliteterna hos den valda kommunen för bröllopet. Den religiösa ceremonin kan sedan förrättas antingen av en registrerad präst i den utvalda kyrkan eller av en vigselförrättare. Det är parterna själva som då arrangerar vigsel tillsammans med prästen som måste finnas registrerade i ett specifikt register hos inrikesministeriet.

Vilka dokument krävs för en borgerlig vigsel?

Pass och personbevis behövs. På skatteverkets hemsida kan man beställa personbevis utskrivet på engelska.Parterna behöver även ett officiellt intyg som bevisar att ingen av parterna har varit gifta tidigare eller är gifta i dagsläget. Intyg om hindersprövning krävs. Om man är frånskild krävs beslutet om den slutliga äktenskapsskillnaden och änkor/änkemän är skyldiga att visa upp dödsattesten för den avlidna, tidigare partnern. Dessa intyg/dokument bör vara översatta på engelska och med en giltig stämpel från svenska myndigheterna.

Enligt den nya äktenskapslagen som infördes på Cypern 2003 så måste alla som vill gifta sig i landet personligen träffa vigselförrättare i den valda kommunen för bröllopet och gå igenom formaliteterna som är nödvändiga inför bröllopet. Vid detta tillfälle överlämnas alla dokument och intyg till vigselförrättare och parterna skriver en vigselansökan om önskan att få gifta sig med varandra. Samtidigt måste parterna under ed svära på att det inte finns något lagligt skäl eller annat hinder för att de två skall kunna ingå äktenskap med varandra.

 

brudpar solnedgang

 

Efter att alla formaliteter är avklarade och vigselansökan har godkänts måste vigseln äga plats inom tidigast 15 dagar och senast 3 månader från det datum ansökan utfärdades. Om vigseln inte äger rum inom 3 månader förklaras ansökan som ogiltig och en ny ansökan måste göras. Det som är viktigt att tänka på är att processen på plats kan ta tid och det rekommenderas att man stannar på Cypern i ca 20 dagar. Avgiften för vigselansökan är 107 €.

Om man inte har möjlighet att stanna på Cypern i 20 dagar så går det även att ansöka om att få ett tidigare datum för vigseln. Om ansökan beviljas så kan vigseln äga rum inom 2-3 arbetsdagar. Det tillkommer då en tidigare läggningsavgift på 281 €.

 

Strandbröllop på Cypern

Vigselbevis

Efter själva vigseln så kommer paret att få ett vigselbevis från vigselförrättare som sedan skall lämnas in till skatteverket i Sverige. Det går bra att ansöka om fler attesterade kopior av vigselbeviset hos vigselförrättare. Varje attesterad kopia av vigselbeviset kostar ca 12 €.

Man bör även skicka en kopia av vigselbeviset till det egna landets ambassad eller konsulat på Cypern. Vigselförrättare är enligt lag skyldig att göra detta. Den svenska ambassaden på Cypern är stationerad i Nicosia.

Personer som med avsikt lämnar en oriktig försäkran eller ett felaktigt intyg eller något annat dokument som krävs enligt lagen, kan vi värsta fall få fängelsestraff.

 

vigsel dokument

Populära platser för bröllop på Cypern

På vilka platser kan man gifta sig på Cypern? En borgerlig vigsel på Cypern kan anordnas i princip var som helst men dock till en extra kostnad. Det enda stället man kan få så gott som en helt kostnadsfri vigsel (förutom vigselansökan kostnaden på 281€) är vid kommunens rådhus under kontorstid. Utanför kontorstider kostar vigsel 100€ extra utöver vigselansökan.

Det går bra att boka en vigselförrättare att komma till utvald plats som exempelvis hotellet, stranden, en båt eller någon annan plats som känns som den perfekta platsen för just ditt bröllop. Kostnaderna varierar för de olika platserna från 100€ och upp till ca 200€ beroende på plats och tid för tillställningen. Som tidigare nämndes så går det även bra att ha en religiös ceremoni i någon av alla Cyperns vackra kyrkor och då gäller samma priser som för vigsel i kommunens rådhus.

 

Vigsel strand blessings

Beach blessings på Cypern

Upplev en sagolik vigselceremoni eller förnyelse av era löften på någon av öns vackraste platser! Många kan tycka att det känns krångligt med alla dessa intyg, formaliteter och extra kostnader som behövs för en lagligt bindande vigsel på Cypern. Vill man undvika allt detta så går det även alldeles utmärkt att utföra den lagliga vigseln hemma i Sverige innan avfärden till Cypern och sedan ha en vacker ceremoni på ön. Det är vanligt med ”blessnings” eller ”beach blessings” på Cypern där man håller en vacker vigselceremoni eller förnyar sina bröllopslöften till varandra på någon av öns vackraste platser.

 

Cypern bröllop

Populära platser för vigsel i Paphos

Den absolut populäraste platsen för bröllop på Cypern är Paphos och omgivningarna kring Paphos. Detta beror sannolikt på de gudomligt vackra solnedgångarna, de natursköna omgivningarna, den romantiska atmosfären som området andas eller även faktumet att Paphos är känt för mytologin om kärleksgudinnan, Aphrodite som föddes här. Nedan listar vi några av de populäraste platserna för bröllop i Paphosområdet

Paphos Rådhus (Town Hall)

Paphos rådhus byggdes i en klassisk stil år 1955. Beläget i hjärtat av staden och omgivet av historiska byggnader utgör Paphos rådhus ett av de populäraste och mest eleganta valet för vigslar. Rådhuset är även ett av de billigaste alternativen för vigsel.

Hotell anläggningar

Det finns ett stort antal luxuösa hotell längs kusten med en fantastisk utsikt över medelhavet som anordnar bröllop. Man har då tillgång till specifikt utsedda platser som är gjorda för bröllop med vackra dekorationer och arrangemang.

Man kan som oftast välja att hålla bröllopet antingen vid stranden eller i hotellets trädgård. Hotell som anordnar bröllop erbjuder oftast hela bröllopspaket där det mesta ingår som allt från bröllopsfesten till boende på hotellet.

 

Vigsel på båt på Cypern

 

Yachter

För en riktigt speciell upplevelse så kan du hyra din egen privata yacht för att hålla ditt bröllop. Vigseln sker då ombord på någon av de vackra yachterna som ligger vid Pafos hamn, följt av en romantisk kryssning längs kusten. Du kan även beställa tillägg för bröllopet ombord som exempelvis, bröllopsmiddag, dekorationer, champagne, fyrverkerier och mycket mer. En vigsel ute på havet utanför Paphos kustlinje i solnedgången är en upplevelse man sent kommer att glömma. Många väljer även att ankra båten utanför Aphrodites klippa för själva vigselceremonin.

Paphos medeltida slott

Vill man ha en exklusiv plats för sitt bröllop är Paphos medeltida slott ett alldeles utmärkt val. Det vackra slottet med dess fantastiska utsikt över medelhavet och den pittoreska hamnen utgör en sagolik plats att säga ja till sin käraste.

 

Paphos borg vigsel

 

Strandbröllop

Paphos många stränder med dess oändligt vackra utsikt mot medelhavet och den gränslösa horisonten där solen sakta sjunker ner och förvandlar himlen till ett färgspel utgör de mest förtrollande platserna för ett romantiskt strandbröllop. De populäraste stränderna för bröllop ligger vid Paphosfyren och längs kustlinjen upp mot Chloraka.

Etnografiska museet

För ett elegant bröllop med en touch av lokal historia är det Etnografiska museet i Pafos det perfekta valet. På en speciellt dekorerad uteplats finns möjlighet till en privat bröllopsceremoni i en traditionell miljö.

 

Bröllopsmiddag Paphos

 

Municipal Park

Ditt bröllop kan utföras i en verkligt idyllisk och natursköna miljö, bland grönskade träd och buskar i Municipal Park, som ligger bara några minuter från stadshuset. Parken är en romantisk dold plats och perfekt för de par som söker mer avskildhet och en egen liten oas av grönska.

Osmanska (ottomanska baden)

De ottomanska baden som ligger i närheten av den gamla marknadsplatsen fungerar idag som ett kommunalt kulturcenter och med dess vackra uteplats som är som gjord för bröllop har platsen blivit mycket populär för vigselceremonier. Miljön kring baden utgör en fantastisk atmosfär som kombinerar det gamla med det nya i en fulländad harmoni.

 

sunset wedding

Cyprus
19°
lätt molnighet
fuktighet 63%
vind 7m/s O
H 15 • L 12

48 hour sale Image Banner 356 x 230

48 hour sale Image Banner 728 x 90

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *