Spökstaden Varosha i Famagusta

Famagusta som ligger på Cyperns östra kust var en gång en livlig semesterort med fullsatta stränder, hotell och restauranger. Staden Varosha som ligger i Famagusta var faktiskt en av Cyperns populäraste semesterdestinations för skandinaver i början var 70-talet.

I dags läget så är staden Famagusta mer som en spökstad och hit åker turister enbart för att ta del av förödelsen som uppstod här 1974. Det var i samband med konflikten mellan grek- och turkcyprioter som södra delen av staden, Varosha, utrymdes bara under några timmar av den turkiska armén.

Detta skedde under sensommaren år 1974 och efter det förbjöd FN all bosättning i staden. Den dåvarande praktfulla semesterorten med en mängd hotell, restauranger, affärer och barer spärrades av helt med taggtråd, oljefat och presenningar och blev ett förbjudet område att tillträda.

Förödelsen i Famagusta blev ett faktum och efter alla dessa år så har staden blivit allt mer lik en förfallen spökstad där husen står övergivna och allt som finns kvar är svarta fasader, ogräs och kvarlämnade ägodelar av folkmassorna som flydde i panik. Man kan fortfarande se ofullständiga byggnader och byggkranar som lämnades till sitt öde under denna dag då allt förändrades i den idylliska semesterorten Famagusta och Varosha.

 

Spökstaden Varosha i Famagusta Cypern