Njut av sol och glittrande blått hav på Cyperns 10 bästa stränder

 

Det råder ingen brist på stränder på Cypern och många gånger så är det så att man bokar sin resa till ön i enlighet med det strandområde som man är mest intresserad av. Är du ute efter en långgrund strand med kristallklart vatten? eller Cyperns barnvänligaste strand? Eller kanske en strand med partystämning hela dagen lång? På Cypern hittar du allt från lugna privata stränder till lagunliknande stränder med liv och rörelse från tidig morgon till sen kväll! Hitta din favoritstrand på Cypern här!

Hotell och turistorter ligger ju gärna längs med stränder och i populära hamnstäder och även om man bor en bit ifrån havet så kan man för det mesta med enkelhet ta sig till en vacker strand där det är badvänligt och mysigt att vistas. Många av Cyperns stränder är certifierade med EU Blå Flagg, vilket innebär att stränderna följer alla normer, regler och förordningar som krävs i den Europeiska unionen

Man kan säga att det finns 6 huvudsakliga strandområden där man finner ett flertal stränder och nedan hittar du en allmän beskrivning för stränderna i de olika regionerna och sedan en 10 topp lista över de bästa stränderna på Cypern.

 

Nissi beach Cypern Ayia napa

Ayia Napa stränderna

Det här är ett mycket vackert område med gott om stränder. Av mer än 20 stränder så finns det minst 5 som är väl anpassade för den som lider av handikapp. Man finner även långgrunda partier som är utmärkta för barnfamiljer som vill ha lugna och säkra bad. Här finner vi även Cape Greco som är en klippstrand som är mycket dramatisk och fascinerande att besöka.

Paphos stränderna

De flesta av Paphos stränder är handikappanpassade och Coral Bay är särskilt att rekommendera för den som är ute efter komfort och den vackra naturen. Längs med kusten i Paphos hittar man även mindre mer avskilda stränder som är trevliga att besöka om man vill ha en mer privat stranddag.

 

solstolar strand

Polis stränderna

Bland Polis stränderna så måste Afrodites badområde nämnas. Det här är inte en regelrätt strand utan snarare ett strandparti omgivet av sluttning och berg. Även om man inte bor i direkt anslutning till Polis-områdets stränder så är Afrodites strand värt resan för en heldagsutflykt.

Larnaca stränderna

Larnaca erbjuder 5 stränder och även om man inte kan säga att dessa är lika storslagna och vackra som det man kan se på andra delar av Cypern så är det helt klart tal om bekväma och natursköna platser. Här har man ju även riktigt nära till hotell och annan underhållning som man vill ha under sin semester på Cypern.

Limassol stränderna

Limassol stränderna är oftast i anslutning till ett visst hotell. Det här är underbara stränder för badsemester och de allra flesta är handikappanpassade. Stränderna har badvakter under högsäsong vilket gör det särskilt tryggt och säkert att bada med barn.

Protaras stränderna

När vågorna drar in över Fig Tree Bay så kan man för ett ögonblick glömma bort allt vad verkligheten heter men så påminns man igen då man ser de vackra hotellbyggnaderna lite längre bort. Protaras bjuder på många vackra sandstränder där det är rent och trevligt att vistas och att bada.

 

Cypern strand

10 i Topp badstränder på Cypern

Konnos Bay – Protaras

Konnos Bay ligger ca 4 kilometer öster om Ayia Napa och gränsar mot Paralimni. Stranden är välskyddad från vind och vågor utgör därför en trygg plats att bada. Stranden som anses vara en av de mest pittoreska på ön är 200 meter lång och täckt av finkornig vit sand omgiven av turkosblått klart vatten. Konnos Bay är långrund och har strandvakter under högsäsong och passar alldeles utmärkt för hela familjen.

Nissi Beach – Ayia Napa

Nissi Beach som ligger vid kusten i den populära semesterorten Ayia Napa kan nog klassas som en av Europas 10 vackraste stränder. Den sagolikt vackra stranden med turkosblått vatten och finkornig vit sand påminner om en strand man förväntar sig att finna i Västindien och få kan tro sina ögon då man tittar ut över Nissibukten första gången och får syn på denna skönhet.

Fig Tree Bay Beach – Protaras

Fig Tree Bay stranden är en av de populäraste för barnfamiljer. Denna strand som ligger i Protaras är långrund och har det mesta man kan önska sig. Det finns både solstolar och parasoll att hyra, en mängd av olika aktiviteter och vattensporter. Det finns även en mängd restauranger och affärer som är lätt tillgängliga i närheten av stranden. Fig Tree Bay har strandvakter som håller utkik över strandbukten alla dagar under högsäsongen.

 

Fig tree bay cypern strand

Kourion Beach – Limassol

Kourion Beach som ligger nära Limassol är en pärla som få turister känner till. Stranden som är lång och grund utgörs av finkornig sand och ligger framför en maffig klippvägg. Här finns både restauranger och badfaciliteter som är användbara för en heldagsutflykt på stranden. Ståtliga vågor väller fram från den oändliga horisonten som sträcker sig så lång ögat kan nå. Vill man uppleva en lugn och avkopplande dag på stranden bland huvudsakligen lokalbefolkningen så är detta att alldeles utmärkt alternativ för just det syftet.

Golden Beach – Protaras

Golden beach som ligger i Protarasområdet i utkanten av Ayia Napa är en populär strand för avkopplande och lugna dagar. Golden beach är en lite mindre strand än exempelvis Nissi Beach men även denna strand har finkornig vit sand, kristallklart vatten och är långgrund. Denna strand passar mycket bra för hela familjen. Man hittar många hotell, restauranger och affärer i närheten av Golden Beach och hit kan man komma för en hel dag på stranden.

Coral Bay – Paphos

Coral Bay är en populär turistort i Peyia som ligger 6 kilometer norr om staden Paphos. Kusten runtom Coral Bay kännetecknas av klippiga uddar och havsgrottor och själva Coral bay beach utgörs av en 600 meters halvmånslik bukt med mjuk vit sand som omges av några kalkstensuddar.

Coral Bay Beach har en EU blå flagg certifiering som innebär att stranden följer alla normer, regler och förordningar som krävs i den Europeiska unionen. Vid stranden finns det ett flertal restauranger, Caféer och affärer som gör det smidigt att göra en heldagsutflykt till denna strand. Från Paphos hamn går det bussar direkt till stranden med jämna mellanrum i båda riktningar hela dagen under högsäsong.

 

Coral bay strand Paphos

Lady Mile Beach – Limassol

Lady Mile Beach som är 7 kilometer lång sandstrand är en av de närmaste stränderna till Limassol. Denna långa sandstrand som breder ut sig så långt man kan se är ett favoritställe för lokalbefolkningen att spendera helgerna på. Det kan vara lite svårt att ta sig hit utan bil och stranden är helt öde utan de sedvanliga restaurangerna, duscharna, omklädningshytterna, solstolar, parasoll etc.

Det är även bra att veta att stranden ligger helt öppen för solen och om man vill ha skugga så lönar det sig att ta med ett eget parasoll. Lady Mile Beach har varken strandvakter eller flaggor så extra försiktighet krävs. I övrigt är den långrunda stranden med den gyllengula finkorniga sanden perfekt för avkopplande dagar för hela familjen.

Finikoudes Beach – Larnaca

Finikoudes Beach anses vara en av de mest berömda stränderna i södra regionerna av Cypern. Stranden som ligger i Larnaca har fått sitt namn av de små palmer som planterade redan år 1922 och som pryder strandpromenaden. Sandstranden som sträcker sig flera kilometer längs Larnacas kust är allmänt omtyckt för dess slående renlighet och närhet till allt.

Det går alldeles utmärkt att strosa omkring på stranden, sola och ta ett bad för att sedan äta lunch vid någon av de många strandrestaurangerna för att sedan kanske gå på en shoppingrunda i de många affärerna som finns alldeles i närheten av stranden.

Landa Beach – Ayia Napa

Landa Beach som ligger mitt emellan Makronissos Beach och Nissi Beach är en 400 meter lång strand som är täckt med finkornig gyllene sand och turkosblått vatten. Landa Beach har en EU blå flagg certifiering som innebär att stranden följer alla normer, regler och förordningar som krävs i den Europeiska unionen. Havet runt stranden är för det mesta lugnt och här finns vattensporter samt solstolar och parasoller att hyra. Hotell, restauranger och en picknickplats finns i närheten. Under högsäsongen finns det strandvakter på stranden från morgon till tidig kväll. Du kan ta dig till stranden med bil, buss, motorcykel och cykel, eller till fots längs strandpromenaden.

 

Barnvanlig strand Cypern

Makronissos Beach – Ayia Napa

Makronissos Beach är enligt många en av de absolut finaste stränderna i Ayia Napa området. Makronissos Beach ligger en liten bit utanför Ayia Napas centrum och hit kan man enkelt ta sig med buss eller till fots. Bussen stannar ca 500 meter från stranden.

Makronissos Beach består av 3 halvmånsliknande bukter med finkornig gyllene sand och här finns allt man kan tänkas behöva som solstolar, parasoller, omklädningsrum, toaletter etc. Stränderna är långrunda och barnvänliga och är bevakad av strandvakter under högsäsong. Här finns även tillgång till ett stort utbud av vattensporter och restauranger finns i närheten.

Cyprus
24°
klar himmel
fuktighet 44%
vind 2m/s NNV
H 25 • L 24