Kombinera stadssemester och äventyr i regnskogsområden

Malaysia är så mycket mer än enbart soldränkta stränder, kristallklara hav och lyxhotell. Är man en äventyrlig själ med en sann kärlek för att utforska natursköna områden med ett rikt och spännande växt- och djurliv så är Malaysias frodiga regnskogar ett fantastiskt val för semesterresan.

Hela landet från söder till norr är täckt av grönskande regnskogar med varierande densitet och mångfaldig flora och fauna. Det finns även ett enormt utbud av fantastiska naturreservat och naturparker som man kan besöka och utforska närmare.

De flesta som tänker på regnskogar och Malaysia i samma mening brukar som oftast drömma sig bort till Borneo men faktum är att man behöver inte åka långt från vilken stad som helst för att komma åt regnskog. Vill man kombinera en stadssemester i Kuala Lumpur och samtidigt utforska regnskogsområden så går även det alldeles utmärkt. Eller varför inte passa på att åka på en dagsutflykt från någon av Malaysias öar och lämna stranden till förmån för en fascinerande djungelvandring?

 

Taman Negara Malaysia

Mängder med aktiviteter att välja emellan

Vill man upptäcka Malaysias regnskogar på nära håll så finns det en mängd alternativ att välja mellan. Det är möjligt att åka på en flera dagars guidade djungelvandringar, där man övernattar i antingen tält eller hyddor, eller så kanske man bara vill åka på en snabb vandring i en något av de närliggande skogsområden eller naturreservaten med lättare densitet.

Det finns än mängd aktiviteter man kan ägna sig åt då man besöker Malaysias vackra regnskogar och nationalparker. Några av dessa är bland annat jungeltrekking, grottutforskning, forsränning, bergsklättring eller ”canopy walking” som innebär att man går längs hängbroar som sitter uppe i trädtopparna. För den icke höjdrädde som är ute efter en extraordinär upplevelse är detta möjligt att göra strax norr om Kuala Lumpur, i Taman Negara som är Malaysias största nationalpark samt i nationalparken Mulu, som ligger i Sarawak, Borneo.

 

Tjej apa

Taman Negara – världens äldsta regnskogar

Vill man åka på ett lite längre äventyr i djungeln och ha möjlighet att uppleva så mycket av växt- och djurlivet som möjligt som Malaysia har att erbjuda så rekommenderas att man gör en flera dagars utfärd i Taman Negara.

Nationalparken Taman Negara är inte bara den största i Malaysia utan rymmer även världens äldsta regnskogar. Djungelvandringar i detta område kan vara rätt så ansträngande men också otroligt givande för den som vill uppleva harmonin bland det mångsidiga och rika djur- och växtlivet.

 

Taman negara regnskog Malaysia

 

Nationalparken i Taman Negra är hem till över tiotusen olika växtarter, 250 fågelarter, 2600 trädarter, hundra olika ormarter, 1000 olika arter av fjärilar, och ungefär 150 000 olika arter av insekter.

Här hittar man även 140 större djurarter som apor, björnar, leoparder, tigrar, tapirer, elefanter, rådjur, vildsvin, noshörningar, bufflar, ödlor och många fler. Så med andra ord, att besöka Taman Negra eller någon av Malaysias andra fantastiska regnskogar är verkligen en upplevelse utöver det vanliga!

 

White-lipped-tree-frog