Akamas – Cyperns naturskönaste område

Paphos som ligger vid den vackra Afroditekusten med Medelhavets mest fängslande historia, närheten till orörd och sagolik natur och mångfaldig kultur och sevärdheter, har även ett unikt djur- och växtliv som man har möjlighet att ta del av på nära håll.

I närheten av Paphos hittar man Akamasområdet som är Cyperns största nationalpark. Akamashalvön anses vara det naturskönaste området på hela ön och hit vallfärdar den mer äventyrliga resenären, fågelskådare och vandrare för att beundra den fängslande djur- och växtliv.

Detta unika landskap med skogar, dalar, grottor och de orörda ständerna och den storslagna utsikten över det glittrande havet och soldränkta klipporna, nås allra bäst med jeep.

 

Akamas Cypern

Hur tar man sig bäst till Akamasområdet?

För att ha möjlighet att utforska området ännu närmare rekommenderas att ta med sig vandringskängor. Det finns nämligen ett flertal vandringsleder i Akamasområdet som man kan utforska till fots. Akamasravinen som är lätt att ta sig fram på är definitivt värd att besöka för att få ett semesterminne utöver det vanliga.

I Akamas finns det över 530 olika inhemska växtarter och gällande det unika djurlivet bör nämnas ”Paphos-fjärilen” Glaucopsyche som har blivit en symbol för området och så givetvis havssköldpaddorna Caretta caretta och Chelonia mydas som fortplantar sig och lägger ägg på Laras stränder som ligger i närheten av området.

 

Akamas vandringsled Cypern

Guidade utflykter till Akamas

Från bland annat området i Kato Paphos kan man enkelt och relativt billigt boka jeeputflykter till Akamas nationalpark. Det är vanligt att man delar jeepen med några andra äventyrslystna resenärer men det går även att boka en exklusiv jeeputflykt där enbart en guide följer med. Det finns även möjlighet att hyra en jeep för dagen och då har man friheten att lägga upp sin resa helt själv och är inte bunden till någon som helst guidad tur.

För den perfekta dagen i Akamas, packa ner sköna vandringsskor, solkräm, solhatt, badkläder och en picknick korg med cypriotiska delikatesser för en mysig lunch med den bästa utsikten samt rejält med vatten. Och självklart skall vi inte glömma kameran, eftersom det är svårt att låta bli att ta en mängd bilder av detta fascinerande och vackra landskap.

 

Akamas solnedgång Cypern

Paphos
18°
klar himmel
fuktighet 68%
vind 5m/s NNO
H 20 • L 18