Varmt välkommen till Destination Malaysia!

Här hittar du information om allt du vill veta om Malaysia för att få den perfekta semestern eller bli inspirerad att åka till detta fantastiska land med lång historia, fascinerande kultur och turkosblått hav. Malaysia är en fantastisk destination med massor att uppleva och se och även om det är lite svårare att ta sig hit än andra resmål så är det helt klart värt besväret. Att resa till Malaysia kan definitivt bli ett fint minne för livet.

Malaysia anses vara ett av världens billigaste resmål enligt turistindexet och erbjuder allt från oexploaterade ”Robinson öar”, primära regnskogar till en högteknologisk metropol som, Kuala Lumpur. Malaysia har något att erbjuda till alla oavsett ålder, kön eller intresse. Många så kallade ”resespecialister” har förutspått att Malaysia kommer att bli det nästa stora favoritresmål för svenskar men det återstår att se.

Grannlandet Thailand har redan i årtionden utgjort ett av svenskarnas absoluta favoritresmål och ökar fortfarande i popularitet. Malaysia däremot tycks fortfarande vara ett oupptäckt paradis som svenskarna inte riktigt har hittat till. Visst har det gått charterresor redan en längre tid till ön Langkawi som ligger på Malaysias västra kust men det finns så mycket mer till Malaysia än bara det.

Vad är det då som gör Malaysia till ett paradis för semesterresan? Man kan säga att det är helheten av landet som lockar, eftersom här hittar du allt man kan tänka sig vilja ha ut av en semester oavsett preferenser.

Borneo och norra Malaysia erbjuder på snövita stränder med kristallklart vatten för den perfekta strandsemestern, en spännande primärdjungel för äventyraren, som vill utforska det rika djur- och växtlivet genom guidade turer i den djupa djungeln samt förstklassiga Spa-resorter för semesterfiraren, som önskar unna sig en lyxig och rogivande tillvaro.

Huvudstaden i Malaysia

Metropolen Kuala Lumpur erbjuder på fantastisk shopping i något av de 66 stycken gigantiska shoppingcentran som staden besitter. Kuala Lumpur är en modern och ren storstad som erhåller många spännande och vackra sevärdheter. Petronas Towers, KL Tower, China Town, Little India och konungens tempel utgör bara några av KL:s fantastiska sevärdheter. Om man vill ha en kulinarisk resa i världsklass så är KL definitivt ett bra val. Här hittar man härliga maträtter från världens alla hörn eller från det fenomenala malaysiska köket. Några traditionella malaysiska maträtter som är ett måste att smaka på under vistelsen är Satay Kyckling samt biff Rendang.

Fakta om Malaysia

Malaysia består av tretton stater, och tre federala territorier i Sydöstra Asien med en sammanlagd yta av 329.847 km ². Huvudstadstaden är Kuala Lumpur, medans Putrajaya är högsätet för den federala regering. Landet kan delas in i två regioner, Malaysiska halvön och Borneo id det sydkinesiska havet. Malaysia grannländer består av Thailand, Indonesien, Singapore, Brunei och Filippinerna. Beläget nära ekvatorn, karaktäriseras Malysias väder av tropiskt klimat. Politiskt leds Malaysia av en premiärminister. Regeringsmodellen är snarlik det västerländska parlamentariska systemet.

Malaysia som ett enat stat existerade inte förrän 1963. Innan bestod malaysia av en brittisk koloni som etablerades i slutet av 1700-talet , och den västra halvan av moderna Malaysia bestod a v flera separata kungariken. Denna grupp av kolonier var mest känd somt som brittiska Malaya till dess upplösning i 1946, då landet omorganiserades till federationen av Malaya för att senare erkännas som en självständig nation 1957. Singapore, Sarawak, brittiska norra Borneo och federationen av Malaya slogs ihop 16 september 1963 och då bildades landet Malaysia. Under första åren av den nya unionen drabbades regionen av många beväpnade konflikter med Indonesien och uteslutningen av Singapore.

Den sydostasiatiska nationen upplevde ekonomisk uppsving under slutet av 1900-talet och anses numera vara ett industrisamhälle. Exporterar främst palmolja, gummi och tenn. Befolkningsmängden är ungefär 25 miljoner och består till största del av malayer men det finns även stora indiska och kinesiska folkgrupper. Islam är den största och även landets officiella religion. Officiella språket är Malay men en stor del av befolkningen talar engelska.

Låter allt detta spännande? Kanske nästa semesterresa går till det vackra och spännande landet Malaysia? Med hjälp av våra guider och artiklar får du all information som är både bra och kul att känna till om destination Malaysia.